"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Iza kulisa "Petrovdanskih svečanosti 2019.godine"

Iza kulisa "Petrovdanskih svečanosti 2019.godine"

/ nedelja, 14 jul 2019 15:30

   Petar Drapšin

                                                                                            IZA KULISA " PETROVDANSKIH SVEČANOSTI 2019. GODINE"

Javno proslavljanje Ivanjdana i Petrovdana, praznika Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, u organizaciji opštine Srbobran i o trošku njenih građana, višestruko je problematično. Osim kršenja ustavnog principa sekularizma, politički osvešćenu i slobodoumnu lokalnu javnost najviše zabrinjavaju enromni iznosi koji se izdvajaju za tu namenu, jer ukazuju na moguću nesvrsishodnost i neregularnost trošenja budžedskih sredstava. Sumnje na korupciju se pojačavaju činjenicama da je srbobranskoj opoziciji onemogućeno da u parlamentu vrši kontrolu trošenja javnog novca i da lokalni mediji, finansirani budžetskim sredstvima, ne rade u interesu građana, čijim parama su plaćeni, nego da su u službi vlasti.Komisija za javne nabavke opštine Srbobran je za ovogodišnje "Petrovdanske svečanosti", na ime troškova za gostujuće muzičare, binu, toalete i ogradu, ugovor dodelila firmi " TOP TON " iz Sremske Kamenice, koja je bila jedini ponuđač. Kao odgovarajuću i najniže ponuđenu, opštinska komisija je prihvatila cenu koja iznosi skoro 3 miliona dinara, ili po srednjem kursu preračunato nešto više od 25 hiljada evra. Važno je napomenuti da se navedena suma odnosi samo na umetničke usluge, ili muzički program u sklopu organizovanja manifestacije "Petrovdanske svečanosti 2019. godine", koja uključuje još i izdatke za hranu, piće, cveće, obezbeđenje, zabavu za odabrano društvo u dvorištu Opštine, dnevnice i honorare, odnosno brojne i raznovrsne troškove zarada svih koji su u bliskim odnosima sa lokalnom vlašću. Stoga, ukupna cena ovogodišnjih "Petrovdanskih svečanosti" je mnogo veća od tri miliona dinara i veoma ju je teško precizno odrediti zbog mnoštva stavki i pravničkih koruptivnih manipulacija s javnim nabavkama malih i velikih vrednosti.

Vlasnik pomenute muzičke kompanije o kome postoje indicije da je sugrađanin i prijatelj Srđana Kruževića, poverenika SNS-a za Srbobran i stvarnog vršioca sveukupne vlasti u našoj opštini, je Dragan Šijaković. Gospodin Šijaković je u julu prošle godine bio uhapšen u Sremskoj Kamenici jer je oštetio opštinski budžet za 7,5 miliona dinara. Na osnovu ovakve radne biografije gospodina Šijakovića i njegovih ličnih i partijskih veza sa visokim pokrajinskim funkcionerom SNS-a, s pravom izražavamo bojazan da su se i u našoj opštini desile slične koruptivne radnje. Stoga, postavljamo demokratski legitimna pitanja: da li je i koliko gospodin Šijaković oštetio budžet opštine Srbobran i bespravno prisvojio novca nas građana, ko mu je to omogućio i da li su istaknute ličnosti iz lokalnog odbora SNS-a i njihovi koalicioni partneri zaista toliko čvrsto uvereni da će nakon silaska s vlasti, a i to se jednom mora dogoditi, biti oslobođeni odgovornosti za počinjena krivična dela i štetu koju su svesno naneli svom zavičaju ?

Takođe, pitanje koje veoma uznemirava politički osvešćenu i sloboumnu srbobransku građansku javnost jeste sudbina bine, koju je opština Srbobran kupila za vreme predsednikovanja gospodina Branka Gajina. Glasine da je binu, na koju su mnogi zaboravili jer godinama nije u upotrebi, prodao Todor Šimpraga, lokalni funkcioner SNS-a, u kome neki prepoznaju budućeg predsednika naše opštine, mogu se čuti kod pojedinih nezadovoljnih i od odgovornosti uplašenih članova njegove stranke u našem naselju. ...( bina koja je kupljena za vreme Branka Gajina )

Ove problematične, ali intrigantne tvrdnje bi svakako trebalo ozbiljno preispitati, naročito zbog činjenice da je gospodin Šimpraga u svom dosadašnjem političkom i privrednom delovanju dovođen, od strane slobodnih istraživačkih medija i ogorčenih sugrađana, u vezu s određenim aferama i skandalima. 

Kratak građanski vodič kroz pretpostavljeni koruptivni mehanizam javne nabavke za muzički program "Petrovdanskih svečanosti 2019.":

PRVI DOKUMENT: Poziv za podnošenje ponuda znači iskazivanje namere da potrošimo neke pare iz opštinske kase, a to moramo da učinimo javno u skladu s Zakonom o javnim nabavkama. 

 

DRUGI DOKUMENT: Konkursna dokumentacija se obično objavljuje istovremeno s pozivom za podnošenje ponude i prilagođena je onome što poseduje davalac usluga kome posao nameštamo.  

 

TREĆI DOKUMENT: Odluka o dodeli ugovora predstavlja formalnost gde se vidi koliko smo nameravali da potrošimo, a koliko je tražio ponuđač. Izvođaču radova, ili davaocu usluga je ta cena u 99 % slučajeva bila poznata još pre poziva za podnošenje ponuda i razlika između iznosa koju smo "nameravali" da izdvojimo i one koju traži davaoc usluge je obično minimalna. Ako je razlika u ceni velika onda to ukazuje na koruptivne radnje druge vrste.  

 

ČETVRTI DOKUMENT: Obaveštenje o zaključenom ugovoru je takođe formalnost kojom se zaključuje pseudozakonski postupak za jednog ponuđača. 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.