"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Srbobran bez straha, DAN 8

Srbobran bez straha, DAN 8

/ ponedeljak, 01 april 2019 13:29

Srbobranski Trg slobode je osmi put bio centar okupljanja građana u organizaciji protesta "1 od 5miliona". Ovog puta okupljenima su se obratili gospodin Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), i gospodin Nebojša Novaković predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS). Gospoda Čonka i Novaković su poslanici istoimenih partija u Skupštini Vojvodine, dok je gospodin Čonka i član predsedništva "Saveza za Srbiju". Srbobranci su izrazili svoje neslaganje sa politikom predsednika opštine Radivoja Paroškog kao i sa rukovodstvom srbobranskog SNS, dok su se uvaženi gosti kritički dotakli naprednjačke politike na državnom nivou sa posebnim osvrtom na politički vrh SNS i njenu kriminogenu strukturu. Protestnom skupu prvi se obratio gospodin Aron Čonka (DZVM), čiji govor možete videti u sledećem video zapisu ...

 - (otvori ovaj link) ... https://youtu.be/vRnlBoLrgEE

Drugi govornik po redu je bio gospodin Nebojša Novaković (DS), i evo šta smo tom prilikom zabeležili ...

- (otvori ovaj link) ... https://youtu.be/omJyieAUWR4

Nakon obraćanja gospodina Novakovića građanima, a pre protestne šetnje, odbornik i lider srbobranske opozicije gospodin Branko Gajin je informisao prisutne o događaju sa poslednje sednice SO Srbobran. Pogledamo o čemu se radi ...

- (otvori ovaj link) ...  https://youtu.be/wj8-LcrGce0 

Da bi izlaganje gospodina Branka Gajina čitaocima bilo što razumljivije pogledajte kakav je to "Sporazum sa narodom" potpisala, a kako čujemo i pogazila, odbornica u SO Srbobran gospođa Svetlana Đorđin. Obratite pažnju na tačku 5. ovog sporazuma koji se direktno odnosi na temu o kojoj govori odbornik Gajin...

MODERATOR PROTESTA JE OBAVESTIO PRISUTNE GRAĐANE DA ĆE SE SVI NAREDNI PROTESTI SA TRGA SLOBODE ODRŽATI SA POČETKOM U 20 ČASOVA !

 Nakon svega izrečenog krenulo se u protestnu šetnju ulicama Srbobrana...

- (otvori ovaj link) ...  https://youtu.be/hpAkD6WpFIo

Po završetku protesta i nakon održane protestne šetnje gosti srbobranskog protestnog skupa gospoda Aron Čonka i Nebojša Novaković su se obratili čitaocima "Bezcenzure.info". Razgovor smo započeli sa Aron Čonkom predsednikom DZVM, koji je rekao sledeće...

 - Svako poštovanje zaslužuju građani koji su večeras izašli u protestnu šetnju i time izrazili svoj stav o aktuelnom režimu. Srbobranci su u odnosu na ostale sredine ove veličine izašli u daleko većem broju, što se odmah primetilo. Mađarska zajednica je u dobroj meri podeljena, strah je sve prisutniji zbog toga što je Savez vojvođanskih Mađara preuzeo takoreći ulogu tiranina unutar naše zajednice, istakao je gospodin Čonka. Pored Vučića, Mađari imaju i Ištvana Pastora koji putem Mađarskog nacionalnog saveta kontroliše medije preko svojih (SVM) članova Upravnih odbora, kontrolišu izbor direktora škola, utiču na izbor kadrova u lokalnim samoupravama, vrtićima i jednostavno mnogi ne smeju javno da se uzprotive ovom režimu, ali kada dođu normalni izborni uslovi ova vlast će biti smenjena. Sa padom Aleksandra Vučića pašće i vlast Ištvana Pastora jer je sudbina Pastora vezana za SNS. Savez za Srbiju je jasno stavio do znanja da ko je opozicija "taj je tu", a ko nije neće ni biti. Neće se dozvoliti "preletanje" iz vlasti u opoziciju zadnjih meseci vladavine ove vlasti. Režim koji pada mora pasti zajedno sa svima koji su ga i služili. SVM poistovećuje svoje lične interese sa interesima mađarske zajednice, što je katastrofalno. U ovom momentu smo svi svoja politička razmimoilaženja ostavili po strani i jedini nam je cilj smeniti ovaj režim. 

Na konstataciju "Bezcenzure.info" da je gospodin Čonka prvi predsednik jedne partije (DZVM) koji je govorio na protestu u Srbobranu, a da je pri tome po automatizmu i član predsedništva "Saveza za Srbiju", zamolili smo ga da nam predstavi ozbiljnost i rešenost ovog Saveza za sprovođenje mera "lustracije" i "kontrole porekla imovine", kada stranke Saveza dođu na vlast, gospodin Čonka je rekao.

 - Lustracija je kao takva jedna od tačaka "Sporazuma sa narodom", i na osnovu dogovora čelnika "Saveza za Srbiju" postoji iskrena namera da se lustracija i uradi. Ono što nije urađeno 6. oktobra 2000. godine, sada postoji politička volja za takvim nečim. Greške opozicije koje su po ovom pitanju načinjene u prošlosti sada će biti sigurno ispravljene, i ta rešenost u potpunosti postoji. Lustracija i kontrola porekla imovine će se raditi ne od 2007. godine kako ova vlast predlaže, nego od 1990. godine pa do danas. Proveriće se ko je kako stekao imovinu i na koji način je došao do sredstava kojim raspolaže. Zato odlaskom u Beograd 13. aprila pokazaćemo svima u svetu da ovo stanje u Srbiji više ne može da se trpi, tražićemo ostavku Aleksandra Vučića i njegovog režima.

U daljem razgovoru zamolili smo i gospodina Nebojšu Novakovića, predsednika Pokrajinskog odbora DS za kratku izjavu ...

 - Mislim da je najbitnije da se ovi protesti šire po gradovima Srbije. Protesti imaju ulogu razbijanja straha kod naroda. Posebna pažnja opozicije je skoncentrisana na proteste u malim sredinama iz razloga što vlast u njima poznaje sve protestante po imenu i prezimenu, i naša uloga je da te ljude ohrabrimo u nameri da se oslobode straha. Ako je građanin nezadovoljan ovim režimom, a ostane u kući između četiri zida, time neće svoje nezadovoljstvo promeniti. Vlast u takvim situacijama zastrašivanja, putem informativnih emisija na TV, pokušava da vas još i ubedi da vi u stari dobro živite samo što to ne znate da osetite na pravi način. Narod pokušava da se organizuje u nastavku protestnih šetnji pored svih ostalih svakodnevnih aktivnosti koje im život nameće. To prvenstveno mislim na sezonu setvenih radova po Vojvodini koji su u punom jeku ali i pored toga na primeru Srbobrana vidimo da je odziv građana na protest vrlo velik, što na neki način ohrabruje sve nas. Ovo je pitanje šireg interesa i mislim da će se ta energija sačuvati i usmeriti na naš cilj, a to je stvoriti demokratski sistem ove države. Mislim da niko u ovom trenutku ne može da izlicitira šta nas čeka 13. aprila u Beogradu. Znamo samo da smo na dobrom putu da započeti posao završimo kako treba. 

"Bezcenzure.info" ističe vrlo dobru saradnju celokupne opozicije u Srbobranu po pitanju zajedničke borbe protiv vlasti SNS, tu se podrazumeva i izvanredna saradnja na lokalu stranaka koje čine "Savez za Srbiju" sa srbobranskim odborom LSV. Kakav je stav "Saveza za Srbiju" po pitanju saradnje sa LSV ?

 - Na ovu temu mogu govoriti samo kao predsednik Pokrajinskog odbora DS, istakao je Novaković. LSV je stranka koja isključivo deluje na teritoriji Vojvodine, i shodno sa tim cilj DS jeste ujediniti sve progresivne snage sa teritorije Vojvodine i usmeriti ka rušenju ovoga sistema vlasti. Biću iskren kada kažem da ja vidim LSV kao kvalitetnog partnera. Ova politička organizacija ima svoje biračko telo i jedan široki spektar članstva koji se zalaže za demokratske prave vrednosti. Ono što ja vidim kao problem njihove organizacije jeste što imaju kompromitovano liderstvo i da sam lider LSV više nije neko ko se politički opredeljuje prema političkim ciljevima, nego se opredeljuje prema dnevnim interesima. To je problem te same političke organizacije gde imate problem da vrh ove partije posmatra problem sa jedne strane, dok je veći deo članstva i dalje kritički nastrojen prema SNS. LSV je i dalje na temeljima na kojima je i DS, a to su evropske vrednosti i put ka Evropskoj uniji. Demokratska stranka je vrlo uspešno na ovim temeljima vodila Pokrajinsku vladu zajedno sa LSV. Demokratska stranka u "Savezu za Srbiju" se predstavlja kao jedan iskren partner i sve svoje resurse koje ima stavlja u službu ujedinjene opozicije da bi svi zajedno u završnom činu srušili ovaj režim. Želim istaći da što je jača Demokratska stranka jači je i "Savez za Srbiju" i što je jači Savez jača je i Demokratska stranka. Nadolazeća vremena su vrlo izazovna, odluke se moraju donositi brzo uz maksimalnu opeznost, i ovaj period nam dođe kao period brzog odrastanja. Srbobran je lepa sredina za život i kada ode lider koji je izlepljen po svim izlozima u Srbobranu počeće da se vraćaju mladi koji će ovu sredinu učiniti još lepšom.

     "Bezcenzure.info"

 

 

Please publish modules in offcanvas position.