"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Srbobran bez straha, dan 3

Srbobran bez straha, dan 3

/ utorak, 26 februar 2019 14:14

"Zaštitićemo svakog kome bude prećeno što je izašao u šetnju"- rečeno je na skupu. Srbobranci su po treći put 23.02.2019. godine protestno šetali ulicama Srbobrana i time ponovili svoje neslaganje sa politikom aktuelne vlasti. Praksa organizatora protesta "#1 od 5miliona" kao i ovog puta je bila da se protestni miting započne skupom na Trgu slobode, a potom da se krene u protestnu šetnju. Govornici su ovoga puta bili naša sugrađanka dr molekularne biologije Melita Vidaković, kao i Miroslav Vasin, aktuelni potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i doskorašnji predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke. Srbobrancima se prva obratila  sugrađanka dr Melita Vidaković, i evo šta smo tom prilikom zabeležili ... 

- (otvori ovaj link) https://youtu.be/VzzV0ydewEg

U toku mitinga, a pre protestne šetnje, građani Srbobrana koji sebe smatraju jednim od pet miliona (#1 od 5miliona) imali su priliku da potpišu " Sporazum sa narodom" kojim garantuju da će nastaviti zajedničku borbu na izgradnji slobodne i demokratske Srbije. Potpisnici dokumenta su svesni da je politički i javni život u zemlji potpuno urušen. U Sporazumu se kaže da je jedan čovek suspendovao pravo i pravdu i odlučio da sam bude i pravo i pravda. Jedan čovek, suprotno Ustavu, ugrožava teritorijalni suverenitet države. Jedan čovek drži ucenjenim i poniženim čitav narod. Njegovo ime je Aleksandar Vučić. Predstavnici opozicionih političkih stranaka, pokreta i saveza, obavezali su se da će se kao deo protesta "#1 od 5miliona" boriti za političke promene u Srbiji, sa ciljem da smene lični režim Aleksandra Vučića i uspostave sistem u kome diktatura nikada više neće biti moguća. Osnove plana te borbe nalaze se u sedam tačaka.

1. Obavezujemo se na zajedničku borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore.

2. Obavezujemo se da, sve dok se ne ispune traženi uslovi da izborni proces bude slobodan i pošten, na eventualnim izborima nećemo učestvovati.

3. Obavezujemo se da ćemo nastaviti borbu svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Republike Srbije.

4. Obavezujemo se da ćemo obelodaniti i preispitati sve akte koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese.

5. Obavezujemo se da ćemo kao opozicija napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma.

6. Zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste.

7. Obavezujemo se na formiranje Vlade stručnjaka.

Koji su razlozi koji su doveli do sačinjavanja ovoga Sporazuma i kakve obavezujuće konotacije svaka stavka ovog Sporazuma ima dodatno je pojasnio gospodin Miroslav Vasin, podpredsednik Skupštine Vojvodine i visoki funkcioner DS.

Neophodno je istaći da su organizatori posle druge protestne šetnje koja je bila predhodne subote 16.02.2019. uložili protesno pismo policijskoj stanici Srbobran, zbog propusta u obezbeđenju protestne kolone, a koja je bila uredno prijavljena ovoj ustanovi.Ovo pismo je upućeno radi podizanja višeg stepena bezbednosti naših građana u prilikama iskazivanja svoga neslaganja sa načinom vršenja vlasti opštinskog rukovodstva na čelu sa predsednikom opštine Radivojem Paroškim. Organizatori protesta smatraju da pripadnici policije moraju najodgovornije shvatiti svoj posao, a to je zaštita i onih građana Srbobrana koji ne razmišljaju na isti način kao vlast i svoje ne slaganje iskazuju vaninstitucionalnim sredstvima koja nisu zabranjena.

Posle iscrpljene liste najavljenih govornika krenulo se u protestnu šetnju ulicama Srbobrana. Po oceni svih prisutnih u šetnji, primetio se veći stepen bezbednosti učesnika protesta od strane policijskih službenika. Ovog puta koloni građana u protestu bilo je omogućeno korišćenje obe saobraćajne trake, što prošlog puta to nije bio slučaj. Po izuzetno hladnom vremenu, i ovoga puta prisustvovalo iznenađujuće velik broj naših sugrađana.

Protesni skup se završio sa najavom da će se i sledeće subote 02.03.2019. godine u 18h održati četvrti po redu protest "#1 od 5miliona". 

 

"Bezcenzure.info"  

 

 

         

Please publish modules in offcanvas position.