"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Za rekonstrukciju drvoreda 8.000.000 dinara

Za rekonstrukciju drvoreda 8.000.000 dinara

/ utorak, 11 decembar 2018 17:07

 "Pa koliko kosta jedno drvo - predsednice ..." moglo se cuti na nedavno odrzanoj 27. sednici SO Srbobran. Od 11 tacaka dnevnog reda, a po diskusijama, izdvojili bi najznacajnije a to su " izvestaj o izvrsenju budzeta opstine Srbobran za period januar - septembar 2018 godine sa rebalansom budzeta za 2018 godinu " i "izmene i dopune Godisnjeg programa poslovanja JKP Graditelj Srbobran". I ovog puta misljenja i kritike opozicije smo tesko mogli cuti zbog cestih smetnji u radijskom prenosu sednice kao i zbog cestog prekidanja i sprecavanja odbornika opozicije da iznesu svoje stavove od strane predsednice parlamenta. Nezamislivo ali istinito, i zato "Bezcenzure.info" razgovara sa liderom opozicije gospodinom Brankom Gajinim.

Kako se blizi kraj godine tako su sve cesce rasprave o budzetu opstine. Raspravljalo se o rebalansu tekuceg budzeta, a u pripremi je i predlog budzeta za 2019 god. Po tom pitanju sta biste vi istakli ? 

Bio sam misljenja da nema velikog smisla diskutovati o rebalansu budzeta na ovoj sednici zato sto za nekoliko dana ce se zakazati nova sednica na kojoj ce glavna tema biti plan budzeta za 2019. godinu. U toj prilici bi predsednik opstine po obicaju sve ove stavke iz rebalansa bukvalno prepisao u plan budzeta za narednu godinu i tu bi se naslo vremena za pravu diskusiju. Medjutim, morao sam se javiti za rec ! Isprovocirala me je izjava glasnogovornika kako je ovaj budzet "izbalansiran" i hvale se kako je za prvih devet meseci realizacija budzeta svega 44 % od planiranog !? Ovaj podatak deluje prilicno depresivno.

- Sta to u prevodu znaci ?

To znaci da je neko iz vlasti imao previse zelja, a malo kontakta sa stvarnoscu. Predsednik je pisao nesto sto nije u stanju da ispuni i zato je ovaj budzet nerealan. Smeta mi povecanje sredstava za kabinet predsednika opstine o cemu sam ranije govorio. Radi se o sedmoro novozaposlenih naprednjackih aktivista u kabinetu predsednika Paroskog. Mislio sam da ce ova neodgovorna vlast posle nasih kritika na predhodnoj sednici Skupstine povuci ovu sramnu odluku, ali NE. Oni istu stvar i dalje ponavljaju. Da bi novozaposleni naprednjacki aktivisti u kabinetu mogli da primaju svoje visoke plate, mora se smanjiti primanja svih ostalih zaposlenih u lokalnoj samoupravi za iznos zarade koji ovi novopridosli ostvaruju. Sto znaci da danas 2018. godine zaposleni u opstinskoj upravi imaju za 40% manju platu nego sto su imali 2012. godine. Zbog naprednjacke partijske bulumente koju je ova vlast zaposlila stari radnici opstine, od struke i znanja, postaju ne motivisani, i primorani su da daju otkaze posle visedecenijskog rada.

Svedoci smo nekontrolisanog stvaranja raznoraznih nevladinih organizacija u nasoj opstini, a postoje indicije da su sve manje ili vise u tesnoj sprezi sa SNS. Kako ocenjujete njihov rad i da li oni polazu nekom racune o nacinu trosenja budzetskih sredstava ?

U nasoj opstini postoje neke nevladine organizacije koje zbilja rade svoj posao, ali ima takodje i onih u koje sumnjamo da su osnovane radi licnog bogacenja. Neke od njih su cak i smesne. Na primer, imamo jednu Savku Lazic koja vodi jednu takvu organizaciju koja se zove "Ruka spasa". Koga to Savka spasava osim samu - sebe ?! Nedavno je Savka aplicirala za jedan projekat pod nazivom "organizacija izlozbe rucnih radova" i za te potrebe planira da dobije 83.000 dinara. Zamislite molim vas za    organizaciju izlozbe " hekleraja " treba vam 83.000 dinara. Pitam vas da li je to "Ruka spasa" ? Slican Savki Lazic je i Todor Simpraga, vlasnik "Apolon" kluba. Navodno neprofitna nevladina organizacija "Apolon", klub za bodi - bilding, ali imamo saznanja da se kod njega naplacuju usluge. Ne moze se biti na budzetu opstine kao neprofitna organizacija, a da pri tome i naplacujete svoje usluge. Predvidjamo da ce Simpraga - "Apolon" sada, iz budzeta dobiti 460.000 dinara za razvoj sporta, daj Boze da gresimo. Ima jos slicnih organizacija ali sam pomenuo one koji se najcesce i pojavljuju. Pojenta ovog budzeta je da se iza brda cifara koje se u njemu nalaze prikriju neke stvari koje ova vlast zeli da sakrije.

- Sta je to na primer ?

U pisanom materijalu o budzetu nigde se ne vide troskovi rekonstrukcije drvoreda u ulici S.Save u Srbobranu. Narucilac poslova u ovom slucaju je opstinska uprava Srbobran. U kapitalnim izdacima nigde necete pronaci stavku "rekonstrukcija drvoreda". Predpostavlja se da je "sakrivena" pod stavku "izdvajanja za ekologiju". Zasto se skriva ? Skriva se zato da se ne bi saznalo da je ovaj drvored kostao nepunih 8.000.000 dinara. Zamislite, vadjenje i sadjenje 150 drva iznosi 8.000.000 dinara.

Pa predsednice, koliko jedno drvo kosta ? Da je to drvo doneto na ledjima, iz Sibira, pa ne bi toliko kostalo. Dalje, u kapitalnim ulaganjima nigde se ne spominje rekonstrukcija hotela "Elan". To se mudro precutkuje. Znate zasto? Zato sto se sprema prodaja hotela "Elan" i mi sumnjamo da se tender namesta jednom velikom SNS - aktivisti, koji ce ga dobiti za tepsiju ribe na nacin "vise neuspesnih licitacija" da bi na kraju doslo do slobodne pogodbe. U mom mandatu taj isti hotel je kupljen za 9.000.000 dinara. Mi smo ga kupili da bi ga renovirali, i da bi nasi gradjani u njemu radili. Rekonstrukcija naseg hotela "Elan" se moze uraditi sa opstinskim novcem, upravo na ustedi nepotrebno zaposlenih clanova SNS u kabinetu predsednika Paroskog. Za ovih sedam partijskih aktivista, clanova SNS, za period od cetiri godine koliko traje mandat predsednika Paroskog, za plate se izdvaja 22. miliona dinara, sto je priznacete dovoljno novca da se renovira prizemlje hotela. Ako bi uzeli u obzir sav visak radnika, tacnije SNS clanova koje je ova vlast nepotrebno i preko veze pozaposljavala u "Graditelju", Domu zdravlja, opstinskoj upravi ... dosli bi do ogromne ustede novca od kojih bi sigurno hotel "Elan" bio daleko brze renoviran. Hotel bi radio u sklopu novoizgradjenog akva - parka, a to su sve mogucnosti za nova, realna zaposljavanja. Prostora za velike ustede ima, a to znaci i za nove ali pametne investicije, ali takva razmisljanja sigurno nisu odlika ove vlasti.

- Da se dotaknemo malo i "Graditelja"...

Da. Imali smo i tacku "izvestaj poslovanja "Graditelja". Za ovu vlast "Graditelj" je veoma osetljiva tema, i zato po ovoj tacki dnevnog reda predsednica parlamenta meni BUKVALNO nije dozvolila da diskutujem. Kako god da sam zapoceo svoje izlaganje, bio bih svaki put prekidan, opominjan kako se ne drzim tacke dnevnog reda. Upravo na temu "Graditelja" pokusao govoriti o nabavci automobila za direktora ove firme sa sve koznim menjacem, hteo sam kritikovati poskupljenje komunalnih usluga, govoriti o groblju, o nepotrebnom povecanju broja zaposlenih u delu rukovodecih struktura... i sve ovo po misljenju Milene Alargic ne spada u tacku dnevnog reda. Davno smo ocenili, pa smo time i navikli, da je njeno ponasanje kao i sam nacin vodjenja sednica Skupstine frustrirajuci, jer je ona razocarana time sto joj nije uspelon na nekim predhodnim sednicama da zauzme mesto predsednika Radivoja Paroskog, a taman je sebe na tom mestu vec videla. Njen pokusaj siledzijstva u lokalnom parlamentu je krajnje smesan, jer pokusava se necim istaci za cega nema ni stila ni znanja.

- Na kraju skupstinskog zasedanja bila su i "odbornicka pitanja", sta tu mozete istaci ?

Za divno cudo, prvi put sam na gomilu postavljenih odbornickih pitanja dobio odgovor na jedno. Ovom prilikom se i zahvaljujem na odgovoru direktoru naseg Doma zdravlja gospodinu Radivoju Ostojicu. Moje pitanje Domu zdravlja je glasilo " gde je nestao stilski namestaj u vrednosti od oko 20.000 eura, iz gradske apoteke prilikom renoviranja iste "? Direktor Doma zdravlja mi je odgovorio da je namestaj "NESTAO"! Da je jedno vreme namestaj bio skladisten u prostorijama pored apoteke, i da ga vise "NEMA". Izvinite molim vas, to nije hemikalija iz apoteke pa da ispari, nestane. To je vrlo skup i veoma tezak stilski namestaj, koji se jedino dizalicama moze pomerati. To znaci u prevodu da je namestaj u vrednosti od oko 20.000 eura - "UKRADEN". Zna se ko je u to vreme bio direktor Doma zdravlja, zna se ko je bio rukovodilac apoteke, a ko je bio clan veca za zdravstvo. Evo prilike i obaveze predsedniku Paroskom da podnese prijavu protiv odgovornih lica, osim ako ne zeli da i dalje u svom kabinetu pravi SELFI, ili da glumi, pa ga zato u narodu i zovu "fikus predsednik", a da za svoj posao mora da pita kojekakvog Kruzevica. Sada imamo jos jednu priliku da se uverimo u "rad" ili "nerad" komandira i nacelnika policijske stanice Srbobran, i da ih pitamo da li smatraju da je bezbednost lica i imovine gradjana Srbobrana na prvom mestu. Nismo zaboravili da od ove gospode jos nemamo odgovore na pitanja ko je pretukao nase sugradjane u danu izbora. Odgovore ce neko, i nekad, morati da da.

- Hvala vam gospodine Gajin na razgovoru.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.