"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Sa rukovodstvom opstine ni minimum saradnje

Sa rukovodstvom opstine ni minimum saradnje

/ subota, 03 novembar 2018 13:03

Na poziv Svetlane Djordjin,redakcija "bezcenzure.info" je posetila udruzenje za zastitu prava zivotinja "Bak" Srbobran - Nadalj. Docekala nas je predsednica ovog udruzenja gospodja Djordjin sa kojom smo zapoceli nas razgovor. Svi manje - vise znaju cime se bavi udruzenje "Bak", ali ono zbog cega smo mi pozvani je neka sasvim druga dimenzija srbobranske realnosti, na koju gospodja Djordjin zeli da skrene paznju i da upozna gradjane opstine Srbobran na desavanja koja ce verovatno svoj epilog naci na sudu.

- Gospodjo Djordjin, koji su trenutno problemi vaseg udruzenja sa kojima se susrecete i sta zelite istaci povodom toga ?

Razlog zbog kog sam vas pozvala da budete moji gosti lezi u dubokom ne razumevanju stanja stvari kao i posledica za opstinu koja krsi zakon o komunalnim delatnostima. Pored mnogih obavestenja koja sam uputila opstini Srbobran, kao odbornik lokalnog parlamenta i kao predsednica udruzenja "Bak", da je protiv zakona sklapanje ugovora opstine sa nelegalnom organizacijom "Aza" DOO Odzaci, i pored svega dana 25.10.2018. godine ponovo je angazovana navedena firma da izvrsi hvatanje i uklanjanje pasa sa nasih ulica. Predhodne akcije hvatanja pasa su bile 23.08. i 13.09.2018.godine, da bih se ja vec 16.10.2018. obratila u pisanoj formi opstinskom organu uprave, SO Srbobran i JKP "Graditelj" Srbobran. JKP "Graditelj" je odredjen od strane opstine da se izmedju ostalih delatnosti bavi i "zoohigijenom". Ocigledno je da se "Graditelj" ovim poslom ne bavi i da je pri tome za ovaj posao angazovano trece lice - firma "Aza". Opstina Srbobran je sklopila ugovor sa ovom firmom koja ne ispunjava uslove za bavljenje ovim poslom.

- Da bi citaocima bilo jasnije vi ste na mnoge adrese slali prituzbe na rad ove firme zbog ne humanog nacina hvatanja i drzanja pasa, koje uslove treba da ispunjava firma koja se bavi ovom delatnoscu?

Uslovi su regulisani zakonom o komunalnim delatnostima. Po tom zakonu je tacno odredjeno koje lice moze da se bavi "zoohigijenom", koju strukturu zaposlenih ovo preduzece mora da ima (dipl.veterinar,vet.tehnicar ...), postoji pravilnik o uslovima smestaja u prihvatilistu. Mi smo bili u Temerinu i obisli lokaciju za koju smo saznali da se na njoj nalaze uhvaceni psi iz nase opstine. Zatekli smo po nama apsolutno neuslovne objekte za smestaj zivotinja. Od opstine Srbobran sam trazila na uvid ugovore sa firmom "Aza", i do danas ih nisam dobila. Po zakonu ,kada se zivotinje hvataju u takvoj akciji je obavezno prisustvo veterinara i komunalnog inspektora, a pri tome mora da se vodi stroga evidencija o svakom psu kao i o broju uhvacenih pasa. Mi ne mozemo znati ni po kojoj ceni je opstina platila hvatanje pasa zato sto ugovore opstina od nas i dalje krije.

- Vi ste odbornik SO Srbobran. Da li ste pokusali da sa skupstinske govornice postaviti ova pitanja i kakva je saradnja po ovoj temi vas volontera i lok. samouprave ? 

Da svakako. Trazila sam odgovore na ova pitanja, odgovore na odbornicka pitanja jos uvek cekam, a kada rokovi isteknu tada cu odgovore potraziti od Poverenika za informacije od javnog znacaja. Spremam jednu analizu u smislu da je poznato, da je jos u junu 2012. godine istekao rok u kom su lokalne samouprave bile duzne da naprave prihvatilista za zivotinje. To nije ucinjeno i ja cu traziti od lok. samouprave da mi se dostavi od 2012. godine finansijski izvestaj svih steta koja su isplacena gradjanima zbog ujeda pasa, isplacenih steta u saobracaju koju je pas izazvao i koliko je do sada sveukuplno placeno drugim "zoohigijenama" za odradjen posao u nasoj opstini. Poznato je svima da samo zahvaljujuci dobroj volji pojedinaca koji napustene pse i macke zbrinjavaju u svojim dvoristima, nije doslo do ekoloske katastrove. Zamislite da u slucaju materijalnih nemogucnosti ti ljudi otvore svoje kapije i popustaju zivotinje na ulicu ? Bilo bi to vanredno stanje u nasoj opstini. Rukovodstvo opstine do sada nije ni pokusalo da pomogne ovim ljudima na bilo koji nacin, a svaka pomoc im je preko potrebna. To znaci da ne postoji ni minimum saradnje.

- Na kakvu ste podrsku naisli u vasoj odbornickoj grupi ( SPS ) po ovom pitanju ?

Kao odbornik SPS pokusala sam vise puta provuci ovu temu kao dopunu tacke dnevnog reda, i nisam uspela. Uvek su se od strane mojih partijskih kolega iz SPS pronalazili nekakvi izgovori kao na primer "nemoj sad", "znas nije vreme", "drugi put". To je trajalo vise meseci. Napustila sam odbornicku grupu SPS iz razloga sto se na samom pocetku ovog odbornickog mandata nisam slagala sa stavom vecine da SPS pristupi koaliciji sa SNS, a sigurno i jedan od razloga za napustanje odbornicke grupe jeste i zbog nerazumevanja moje partije za problematiku napustenih zivotinja, kojom se udruzenje "Bak" bavi. Nadalje u lokalnom parlamentu nastupam kao samostalni odbornik. Iz svih gore navedenih razloga i zbog ocigledne nebrige prema uhvacenim zivotinjama kao i zbog nacina samog hvatanja, ja sam podnela prijave protiv firme "Aza" i to :

- Ministarstvu poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede - Upravi za veterinu

- Ministarstvu gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture

- Da li se hvatanje i "nestajanje" pasa sa nasih ulica moze dovesti u vezu sa potpisanim ugovorom o saradnji nase opstine i firme "Eko-vet plus" iz Vrbasa,a koja se dovodi u vezu sa Srdjanom Kruzevicem?

I do mene su stigla, ja bih rekla, neka nagadjanja. Dobila sam informacije koje su do duse ne proverene, ja licno ne mogu tvrditi da su neke zivotinje zavrsile u spalionici "Eko- vet plusa". Da li su to informacije zluradih ili ne, ne znam. Dokaza nemam i dalje se ne bih bavila nagadjanjima.

"Bezcenzure.info" vam se zahvaljuje na ovom razgovoru.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.