"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Predsednicki kabinet skuplji za 5.589.000 dinara

Predsednicki kabinet skuplji za 5.589.000 dinara

/ sreda, 24 oktobar 2018 12:57

Nakon kratke pauze odbornici SO Srbobran su u kratkom vremenskom periodu imali dve skoro uzastopne sednice sto je bilo i za ocekivati zbog kratkog vremena u kom su se morali definisati predlozi oko imena zasluznih gradjana koji po tradiciji bivaju nagradjeni za 19. oktobar, Dan opstine Srbobran. "Bezcenzure.info" i dalje prati rad parlamenta ali iz ugla opozicije da bi upoznali javnost na stavove onih koji ne misle onako kako misli vlast - SNS, SPS, Zoran Dudvarski i SVM. Da li je opozicija imala svoje predloge povodom dodele priznanja, mozda primedbe na neke kandidate, i kako je tekla rasprava po 23 tacke dnevnog reda, razgovaramo sa odbornikom opozicije Brankom Gajin, predsednikom istoimene odbornicke grupe.

- Gospodine Gajin,kako biste okarakterisali poslednje dve sednice SO Srbobran i sta bi istakli kao vazno za gradjane nase opstine ?

Poslednja sednica SO Srbobran je bila u duhu obelezavanja 19.oktobra - Dana opstine Srbobran, i samim tim je bila ceremonijalnog karaktera na kojoj su zasluzni, istaknuti pojedinci dobili zahvalnice za svoj rad i ucinjena dela. Posebno ovu sednicu ne bih komentarisao jer ima pojedinaca koji su ovu nagradu zbilja i zasluzili, ali ima i onih poput Ljiljane Kovacic, vlasnice firme "Metal X", gde mi nije jasno zbog cega je dobila zahvalnicu kada je ona vise puta dobila bespovratna sredstva od opstine Srbobran. Mislim da je ona trebala dati zahvalnicu opstini, a ne opstina njoj. Mozda je gospodju Kovacic za prestiznu nagradu kvalifikovalo njeno clanstvo u SNS, sto nas u tom slucaju ne iznenadjuje.

- Ako smatrate da ne bi trebalo komentarisati poslednju sednicu SO Srbobran zbog njenog svecanog dela, da li se slazete da predjemo na predposlednju sednicu Skupstine koja je imala 23. tacke dnevnog reda, sta biste tu izdvojili ? 

Sednicu koju ste naveli obelezila je odluka vrlo "bombastog" naziva, otkucana na 120 stranica, a ta tacka dnevnog reda glasi " Odluka o donosenju mere podrske i projektne aktivnosti za implementaciju strategije lokalnog odrzivog razvoja opstine Srbobran za period 2018 - 2020 godinu ". Covek sustane dok procita ! Verovatno je ovakav naslov odluke trebao da nas fascinira. Zar se nisu mogle upotrebiti nase reci u pisanju ovih "mera podrske" da bi obican gradjanin razumeo.Tako na primer rec "implementacija" se mogla zamenuti sa reci "sprovodjenje u delo", kao i u delu teksta o poljoprivredi gde se kaze "diverzifikacija dohotka u ruralnim podrucima" - ko razume shvatice ... Po nama ovaj dokumenat obiluje samo lepim zeljama.

- Da li u tekstu "mera podrske" postoji nesto sto potvrdjuje vasa tumacenja ?

Da ! To tvrdim jer troskove kao i dohotke ne prati analitika budzeta, zapravo ne vidi se kolika bi sredstva iz budzeta trebalo izdvojiti za ovaj program. Licno tvrdim da je za realizaciju ovih njihovih lepih zelja potreban budzet grada Minhena. U ovom tekstu se pominje i zavrsetak radova oko spajanja vodotokova Krivaje i Velikog Backog Kanala, i da je za te radove predvidjeno 57.000.000 dinara od strane opstine, a daleko veca sredstva od pokrajinskih nivoa vlasti. Za vreme vrsenja vlasti gospodina Mladenovica, rekao sam da ako napravi bazen u Srbobranu ja cu skociti u njega sa sve tegom oko vrata. Isto govorim i sada, a u vezi spajanja ova dva vodotoka. Time isticem da je sadasnja vlast SNS mnogo nesposobnija od svih predhodnih i da nisu u stanju uraditi daleko jednostavnije stvari, a svakako ne ovu. Naime, njihova strategija lokalnog odrzivog razvoja treba da bude neki plan, sto je neka vrsta ranijih "petogodisnjih planova" (cuvenih petoletki) koji su se u ono vreme ostvarivali, dok kod ovih danas sigurno nije taj slucaj. Njihovom strategijom predvidjeno je da opstina sva vazna obavestenja iz poljoprivrede salje nasim proizvodjacima preko SMS poruka, kao na primer obavestenja o dostupnim kreditnim linijama !? Zamislite ovaj nacin obavestavanja, danas kada od navalentnih banaka ne mozete mirno ziveti. Zar je moguce da je to program za unapredjenje poljoprivrede ? To je obicna glupost.

- Da li se u cemu slazete sa onim sto je napisano i ko je strategiju razvoja pisao ?

Ne mogu da se slozim kada u delu o turizmu bivsi hotel "Elan" se i ne spominje. Nema planova oko "Akva parka". Koliko je sama strategija razvoja opstine Srbobran neozbiljna u tolikoj meri sam tu tacku dnevnog reda prokomentarisao da bi zgodno bilo u stradegiju dodati i proizvodnju i servisiranje letecih automobila, jer je nas predsednik tu vrstu proizvodnje naznacio kao prioritet buduceg ulaganja. Mi njima "svinjske papke i nogice, a oni nama leteca auta". Predlazem da se servisiranje letecih automobila obavlja kod Djordja Dzekova, on i onako vec sve opravlja pa moze i ovo. Na vase pitane ko je "strategiju" pisao odgovoricu vam - za divno cudo mnogi doktori nauka. To nas iz opozicije ne fascinira jer su doktori nauka i Nebojsa Stefanovic, Sinisa Mali, i onaj doktor sto je potpisao plan za secu zdravog drvoreda na Trgu Republike u Srbobranu. U nasoj drzavi se poslednjih godina serijski proizvode doktori nauka, zato me ne interesuje diploma doktora nauka, nego me interesuje ozbiljan pristup poslu. Nisam citao strategije razvoja drugih opstina ali poznavajuci ove na vlasti i njihovu dosadasnju praksu ne bi me cudilo da su ove pisane strategije "uniformisane" i mogu se primeniti za svaku drugu opstinu. "Srategija razvoja" jeste obicna prodaja magle, kao toboze oni se spremaju da urade nesto veliko, a svesni su i sami da do sada nisu uradili nista. Posledica koje - kakvih njihovih strategija i planova jeste masovno iseljavanje mladih iz Srbobrana, i na taj nacin su smanjili stopu nezaposlenosti kojom se toliko hvale.Zanimljiva tacka ovog skupstinskog zasedanja je bila i "rebalans budzeta". U rebalansu budzeta je izvrsena rasipnicka i bahata promena. U stavci budzeta opstine pod nazivom "kabinet predsednika opstine" ova vlast je trazila od ministarstva finansija, I DOBILA ODOBRENJE, da poveca masu sredstava za plate sedam novozaposlenih stranackih aktivista u kabinetu predsednika opstine. Cemu kabinet predsednika opstine ? Ovoliki broj zaposlenih u kabinetu nemaju ni veci gradovi poput Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde...  Da li je to taj razvojno - socijalni budzet koji je obecao i cesto isticao predsednik Radivoj Paroski ? Mislim da nije i ubedjen sam da je ovo klasican primer rasipnickog budzeta, sto nasi gradjani primecuju, i sto ce znati da kazne na narednim izborima. 

- Kolika su to sredstva u nominalnom iznosu koja su odvojena za plate novozaposlenih u kabinetu predsednika Paroskog ?

Ta sredstva su u visini od 5.589.000 dinara na godisnjem nivou. To vam je za cetiri godine 22. miliona dinara, koliko mandat jedne vlasti traje, a za toliko novca smo mi napravili sportsku halu pri osnovnoj skoli J.J. Zmaj. Iz ovog primera se vidi kako se rasipnicki trosi novac nasih gradjana. U okviru tog bahatog rasipanja novca svedoci smo da je u zgradi opstine Srbobran zaposleno agencijsko privatno obezbedjenje i to pored stare portirske sluzbe. Cija su to uniformisana lica? Da li cuvaju mozda predsednika Paroskog ? Pitamo se od koga ga cuvaju, da li mozda od naroda ? Nije nam jasno. Misljenja smo da su i u ovom slucaju kao i u predhodnom ( u kabinetu predsdenika ) zaposleni stranacki aktivisti samo sto ovi drugi nisu iz nase sredine, mozda Futog, Veternik, a nasli su posao u nasem Srbobranu.

- Za kraj bih vas pitao da li ste dobili odgovore na neka odbornicka pitanja ?

Razmisljam da vise i ne postavljamo odbornicka pitanja jer na njih vise i ne dobijamo odgovore. Po poslovniku o radu parlamenta duznost i obaveza predsedavajuce Milene Alargic je da obezbedi odgovore na postavljena odbornicka pitanja, ona svojim ne cinjenjem najgrublje krsi poslovnik o radu Skupstine.

Nema odgovora od stanice policije ko je, kada i zasto, u izbornom danu pretukao nase sugradjane i zbog toga i dalje trazimo da komandir i nacelnik stanice policije Srbobran podnesu ostavke. Nema odgovora od Doma zdravlja " Dr.Djordje Bastic " Srbobran, na pitanje gde je stilski namestaj iz gradske apoteke koji je "sklonjen" u toku renoviranja iste, a vrednost tog namestaja se krece oko 20.000 eura ?

U nadi da cete jednom dobiti odgovore na vasa pitanja "bezcenzure.info" vam se zahvaljuje na ovom razgovoru.

Nadam se i ja, hvala.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.