"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Resavskom školom do plate direktora

Resavskom školom do plate direktora

/ ponedeljak, 04 jul 2022 16:42

Da li se radi o plagijatu utvrdiće nadležni organi ali ono do čega je "Bezcenzure.info" došao po našem mišljenju je klasičan primer "copy-paste" izdanja. Da bi čitaocima pojasnili šta to u prevodu znači, to je "čin kopiranja celog komada nečijeg rada za sopstvenu upotrebu. Pokušaj da se taj sadržaj provuče kao nov i originalan". U tekstu "Sumnjive diplome u rukama vlasti" koji smo nešto ranije pisali, najavili smo da ćemo posebnu zainteresovanost pokazati na temu kupovine, falsifikovanja ili plagiranja diploma funkcionera srbobranske opštine iz redova SNS. To smo i uradili. Na ovu temu najviše se istakla direktorka dečijeg vrtića "Radost" Srbobran, gospođa Biljana Bajić   

O dešavanju u ovoj ustanovi pisano je više puta do sada ali nakon sedam meseci istraživačkog rada, pisanja zahteva i urgencija Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, da nam dostavi diplomski rad gospođe Bajić, do traženog dokumenta "Bezcenzure.info" je došao preko Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. 

Prosvetne radnike, predpostavka je i nepisano pravilo, trebalo da krase visoke moralne vredenosti i profesionalizam. Da izuzeci postoje svedoci smo u slučaju direktorke Predškolske ustanove "Radost" u Srbobranu. Naime, gospođa Bajić je svoj diplomski (specijalistički) rad na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi prepisala od koleginice Bojane Jokić, koja je diplomirala na Vaspitačkoj školi u Novom Sadu, dve godine ranije, odnosno 2014. godine. Po dobijanju insajderske informacije o radovima Resavske škole u P.U. "Radost", kao glavni i odgovorni urednik ovog informativnog portala obratio sam se Visokim školama za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, odnosno Kikindi. I dok je VŠSS za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu odmah poslala kopiju rada sa zapisnikom o odbrani diplomskog rada gospođe Bojane Jokić, to je kikindska vaspitačka škola odugovlačila sa slanjem diplomskog rada Biljane Bajić - puna četiri meseca ! U članu 21 Kodeksa se navodi i da nije dozvoljeno plagiranje, lažno autorstvo, izmišljanje i krivotvorenje i autoplagiranje. To se odnosi na sve pisane radove i izveštaje nastavnog i naučnog osoblja i studenata ( seminarski, diplomski ili završni rad, master, specijalistički i magistarski rad, doktorska disertacija, rad u časopisu, udžbenik, monografija, poglavlja u zbornicima).

Ono što je posebno zanimljivo kada se uporede radovi gospođe Jokić - Bajić, jeste to što je uzorak ispitanika činilo 50 dece koji borave u PU "Radost" Srbobran, za eksperimentalnu grupu odabrano 25 dece iz objekta " Bubamara" u Nadalju, a da je kao kontrolna grupa odabrano 25 dece iz objekta "Pčelica" u Srbobranu.Prvi su obučavani folklornim narodnim igrama, dok drugi nisu. Vrlo je indikativno što su u razmaku od dve godine, kada su vršena ova istraživanja, postignuti identični rezultati. Bez obzira što se sastav dece po grupama, tj. objektima, promenio za dve godine. Prilikom prepisivanja o ovome se nije vodilo nimalo računa. Ovo je lako uočljivo u tabelarnom pregledu istraživanja.

Upućeni kažu da je pre imenovanja B. Bajić za direktora PU "Radost", ovo mesto nuđeno još nekim vaspitačicama iz Ustanove. One su to odbile dok je Bajićeva pristala da se pozabavi uručivanjem otkaza zaposlenom nakon 22 godine radnog staža u objektu zabavišta, potom uruči otkaz majci troje maloletne dece i drugoj, majci dvoje maloletne dece koja je na određeno vreme radila 8 godina u ovoj ustanovi, invalidu i majci troje dece iz Nadalja i...  Prema informacijama koje posedujemo u vreme imenovanja Biljane Bajić za direktora PU "Radost" prosvetni inspektor opštine Srbobran bila je njena rođena sestra Ljiljana Belić. Verujemo da je sve ovo na ponos gospodina poverenika - koordinatora gospodina Srđana Kruževića koji je Bajićevu i kadrirao.

I dalje ćemo se baviti nedozvoljenim radnjama ljudi iz vlasti. U ovom slučaju tražićemo procesuiranje od strane tužilaštva, stav akademske javnosti kao i mišljenje visokoškolske ustanove. Ako se prevarom stekne protivpravna korist red bi bio te pare i vratiti. Pratimo i dalje razvoj situacije i o svemu ćemo vas uredno obaveštavati. Na kraju teksta pod naslovom "Prilozi" možete u celosti pročitati originalan rad gospođe Bojane Jokić i prepisan rad gospođe Biljane Bajić.

        Prilozi: 

- (otvori ovaj prilog)...Diplomski B. Jokić

- (otvori ovaj prilog)...Diplomski B. Bajić

        Ž.B. "Bezcenzure.info"

 

Please publish modules in offcanvas position.