"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Hotel "Elan" - istina ili prazna priča ?

Hotel "Elan" - istina ili prazna priča ?

/ nedelja, 27 mart 2022 08:36

Svedoci smo da je hotel "Elan"- prodat, ALI ! Interesantno je sve ovo oko hotela. Treba podsetiti da je hotel "Elan" opština Srbobran kupila od Agencije za privatizaciju 2012. godine. Nekadašnji svetao primer da opština može da vrati svojinu koju su srbobranci sami platili i izgradili odavno je prestala da bude "svetao primer". Iako je ubrzo posle kupovine hotela 2012. godine za oko 85.000 evra svima bilo jasno da opština nema ni finansijske snage ni političke podrške za svoje planove, Srbobranci su zdušno pozdravili novu preprodaju hotela 2022. godine od strane vlasti SNS, koja bi trebalo da oživi jedno od nekada boljih mesta za izlazak. Samo postavlja se pitanje kome zapravo treba hotel ovakav kakav jeste, pa i za 200.000 evra koliko je plaćen. Zgrada je potpuno ruinirana i izvesno je da će u nju biti potrebno uložiti jako mnogo novca.Kako se u štampi navodi hotel Elan je kupila novosadska kompanija "Rotor" kojoj je pretežna delatnost trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom. I kakve veze farbara "Rotor" ima sa ugostiteljstvom ? Malo je komplikovano. U Srbobranu smo videli na potpisivanju ugovora gospodina Radomira Lojaničića, koji je zastupnik firme "Rotor". Iako mu je zahvaljivano da je prepoznao kapacitete Srbobrana i odlučio da ulaže u siromašnu opštinu itd. itd. gospodin Lojaničić je tek zastupnik firme. Vlasnici su drugi par rukava.

"Rotor" je porodična firma kojoj su vlasnici : Valerija Nađ (20% vlasništva), Eniko Janković Nađ (25% vlasništva) i Šandor Nađ (55% vlasništva). Kako saznajemo gospodin Nađ je svojevremenom kupio TP Univerzal iz Bečeja i TP Ravnica iz Ade, kao i Zoru iz Mola... Današnji je vlasnik kompanije Rotor, Aretol, Brico-S... Počeo je poslovnu karijeru u Agrovojvodini a zatim je u vreme sankcija trgovao sa slovenačkim firmama. Gospođa Valerija Nađ pored vlasničkog dela u Rotoru od 20% vlasnik je 70% preduzeća Vivens Novi Sad. U istom preduzeću 30% vlasništva ima Eniko Janković Nađ. Do 2019. godine vlasnik 55% Vivensa bio je Šandor Nađ. Za razliku od Rotora Vivensu pretežna delatnost jeste ugostiteljstvo i turizam i u svom vlasništvu ima hotel Park u Adi, kuglanu u Adi i hotel Panorama Aqualux na Kamenjaru u Novom Sadu.

Kompanija je na konkursu fondacije Prosperitati "za podršku poljoprivrednom razvoju" dobila 12.865.427 dinara, a zatim i 43.210.569 dinara za razvoj i podršku turističkim kapacitetima... U svom vlasništvu Nađovi imaju i kompaniju Brico S iz Novog Sada ( Valerija 40%, Eniko 8%, Šandor 52%).Kao pretežna delatnost navedena je nespecijalizovana trgovina na malo. Ista vlasnička struktura je i u kompaniji Aretol. Valerija 15%, Ištvan 30%, Šandor 55%. Firma se bavi trgovinom voćem i povrćem i zapravo je nastala spajanjem fabrike odeće Akotex Ada i Zora iz Mola. Ima ogranke u Novom Sadu, Adi, Molu, Vrbasu, Feketiću, Horgošu, Bačkom Petrovom Selu... Jedan je od najvećih prerađivača povrća u Vojvodini. U ulaganje u kompaniju Aretol značajno je učestvovala mađarska fondacija Prosperitati sa oko 4 miliona evra. Na otvaranju hladnjače u Feketiću bili su prisutni Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Republike Mađarske.

Činjenica je da je Srbobranu potreban ugostiteljsko smeštajni kapacitet i da je sve bolje nego da zgrada propadne ali ko je spreman da ulaže mnogo novca u danas ne naročito profitabilnu delatnost, u objekat koji se nalazi neposredno pored najzagađenijeg vodotoka u Evropi u čiju gradnju i vraćanje kapitala treba čekati desetine godina ? Prema kafanskim glasinama koje ne treba uzeti previše ozbiljno u pitanju je eksploatacija bušotine termalne vode koja je planirana pored hotela i koja bi mogla da bude veoma isplativa ako se Toplana u vlasništvu JP Graditelja bude vezala za nju. Profit bi išao u ruke kome ? I u kom procentu ? Zato bi bilo zanimljivo videti ugovor o kupoprodaji hotela i sve buduće anekse ugovora i pažljivo pratiti dinamiku radova.

Mišljenje na ovu temu potražili smo i od nekadašnjeg prvog čoveka opštine Srbobran gospodina Branka Gajina, koji je ovu građevinu - hotel "Elan", kupio 2012. godine od Agencije za privatizaciju. Gospodin Gajin nam je ovom prilikom istakao: "Hotel Elan sam u ime opštine kupio kao njen predsednik par meseci pre izbora 2012. godine, za 9 miliona dinara. Taj iznos je bio usluga opštini jer je realna vrednost bila daleko veća. Kupovina je bila deo strategije privrednog razvoja opštine jer smo imali ozbiljne namere da pravimo akva- park na vašarištu, na prostoru nekadašnjeg "kampa". Za tako nešto potrebni su smeštajni kapaciteti i začetak svega toga je bila, upravo, kupovina hotela. Adaptacija objekta je procenjena na 600.000 eura i finansijska konstrukcija je bila obezbeđena. Ova danas nesposobna vlast da je za deset godina svake godine pomalo ulagala u ovaj objekat, hotel bi već bio u funkciji i u njemu bi radilo četrdeset ljudi. Ne bi bili prinuđeni da ga prodaju i to prikazuju kao genijalni, spasonosni, potez. Sama zgrada danas izgleda prilično oronulo ali, temelji i zidovi su u odličnom stanju. Probajte da izidate zgradu do ovog nivoa pa ćete videti da će vas metar kvadratni koštati najmanje 300 eura, a tamo ima 2800 m2. Iz tog razloga se ne slažem sa procenom početne vrednosti od strane poreske uprave pogotovu što uz objekat ide i skoro katastarsko jutro zemljišta u strogom centru naselja. Primera radi, kada smo 2010. godine hteli da kupimo zgradu kasarne, ta ista poreska uprava ju je procenila na 250.000 eura, a sada hotel vredi daleko manje. Recimo, zemljište oko zgrade hotela, dakle strogi centar,procenjeno je na mizernih 488,68 dinara po m2. Ništa me ovo ne čudi i sve je to posledica što su u Srbobranu na vlasti ljudi koji se ništa ne pitaju".

Da li će ovaj potez aktuelne vlasti SNS biti još jedan u nizu propalih pokušaja pokretanja privrednog razvoja ove opštine sa mrtve tačke, ili je samo razapeta mreža za ulov još ponekog glasa na narednim izborima, bićemo svedoci narednih dana.

     Ž.B. "Bezcenzure.info" 

Please publish modules in offcanvas position.