"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Gde su nestali beli mantili?

Gde su nestali beli mantili?

/ subota, 25 septembar 2021 17:03

Zašto smo ostali bez izabranih lekara, gde su, ko je za to kriv ? Ovo su pitanja koja se mogu ovih dana čuti. Ako tražite izabranog lekara do njega sigurno nećete doći, ako ne nikad onda sigurno NE - bar za neko vreme. Situacija po pitanju zdravstvene zaštite naših sugrađana dospela je do svog vrhunca, usijanja, u negativnom kontekstu. Rešeni smo da ovu temu zaista podignemo na jedan viši nivo kako bi se građanima konačno neko obratio, neko ko je za ovo stanje odgovoran. Sve češće se iz redova zaposlenih u Domu zdravlja čuje reč "kolaps" što je najblaže rečeno uznemirujuće. Za takav kolaps po našem mišljenju u ovoj ustanovi sigurno nisu krivi zdravstveni radnici koji su u njoj zaposleni. Medicinske sestre, tehničari, lekari, higijeničarke i vozači rade svoj posao po nalogu pretpostavljenog - A ŠTA RADI PRETPOSTAVLJENI ? Ovim putem direktno prozivamo da nam odgovore na ovako lošu zdravstvenu situaciju u našopj opštini daju direktor Doma zdravlja dr Vlastimir Kladar i predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.dr Vlastimir Kladar Radivoj Debeljački

Svesni smo da je pritisak na zaposlene u ovoj ustanovi ogroman. Osoblje Doma zdravlja je svakodnevno izloženo pandemijskom riziku. Od KOVIDA 19 oboljevaju i ti junaci našeg doba i neretko završavaju na medicinskim aparatima koji život znače. Sigurni smo da je problem ove vrste prisutan u svim opštinama u Srbiji ali se osećamo obaveznim istaći i onu drugu stranu ne tako sjajne medalje srbobranskog zdravstva.

U ranijem periodu smo pisali o pojedinim manjkavostima u radu kao i o incidentnim situacijama koje su se dešavale u ovoj ustanovi ( u tekstu "Menadžment Doma zdravlja zatajio" i "Pitanja na koja čekamo odgovor") na čijem je čelu direktor Vlastimir Kladar. Tada smo pokušali doći do izjave gospodina Kladara ali on nije bio raspoložen za razgovor sa nama. Ovog puta pišemo po našem mišljenju o propustima i o lošim medjuljudskim odnosima u samom kolektivu, koji su kako mi smatramo dobrim delom doveli do haosa u srbobranskom zdravstvu. Po našim saznanjima u poslednjih mesec dana Dom zdravla "dr Djordje Bastić" je napustilo četiri lekara. Do samo par meseci ranije u ovom Domu je radilo 12 lekara u oštoj i hitnoj zdravstvenoj službi da bi danas 8 lekara odsustvovalo sa posla (bolovanja, dali otkaze ili su otišli u druge zdravstvene ustanove) što znači da je ostalo samo 4 aktivna lekara . Jasno je svima da četiri lekara iz hitne i opšte službe ne mogu na pravi način zadovoljiti potrebe građana Srbobrana. Po našem mišljenju ovo je posledica i delom zbog negativne selekcije u odabiru medicinskih radnika u ovoj ustanovi a sve zbog kako se sumnja partokratskog zapošljavanje kao i odlaska lekara koji nisu želeli da prihvate "sugestiju" da moraju da budu "pametni" prilikom odabira partijske knjižice.

Mnogi koji su u proteklih nekoliko meseci potražili pomoć u Domu zdravlja "dr Djordje Bastić" uverili su se da je nivo usluga drastično opao. Sumnjiva obučenost pojedinog medicinskog osoblja, poremećeni medjuljudski odnosi u kolektivu kao i vrlo loša komunikacija sa pacijentom je glavna odlika koja je u najvećoj meri devastirala sertifikat ove ustanove koji je ostvaren iz ranijeg perioda, a to je " sertifikat o akreditaciji ". Dolaskom dr Vlastimira Kladara na čelo ove ustanove sve je postalo vrlo sporno i diskutabilno, a svedoci smo da je i sam dalji rad ovog Doma zdravlja vrlo neizvestan. Po našem mišljenju predsednik opštine Radivoj Debeljački, naprednjački kadar dr Kladar kao i član veća za zdravstvo dr Goranka Ašćerić su odgovorni za ovakvo loše stanja u srbobranskom Domu zdravlja.  

Primer loše komunikacije na relaciji lekar - pacijent je slučaj našeg sugrađana (ime poznato redakciji) koji je bio svedok selektivnog izdavanja lekova iz ordinacije nama poznatog lekara koji je pacijentu napomenuo da se lekovi koji su tog trenutka trebali da budu implementirani - besplatno, a bilo ih je na stanju u previjalištu, preformulisani u lekove koje pacijent mora da kupi ako misli da počne sa svojom terapijom. Isti pacijent je pre nekoliko dana imao ponovo potrebu da se lično javi lekaru kog nije bilo moguće pronaći. Kako bi dobio bar nekakvo objašnjenja za svoj slučaj obratio se medicinskoj sestri na prijemnoj šalter sali sa pitanjem da li se može zakazati kontakt sa lekarom. Odgovor je bio kratak i jasan - "NE MOŽE". Nije loše napomenuti da je medicinska sestra supruga istaknutog naprednjačkog kadra pa se možda tu i krije objašnjenje za takvo ponašanje.

Koliko god da želimo sagledati situaciju u ovom Domu zdravlja iz nekog lepšeg ugla to je nemoguće jer celokupnu realnost pomračuje činjenica da su organi gonjenja po službenoj dužnosti sve češći posetioci ove ustanove. O nekim slučajevima smo pisali i ranije ali u nekoliko meseci unazad to je postalo sve učestalije. Za većinu takvih nemilih scena građani su upoznati a poslednji se dogodio pre nekoliko dana kada je po našim saznanjima došlo do zloupotrebe službenog položaja kao i pečata lekara. Tom prilikom overena je zdravstvena sposobnost za lice za koje se sumnja da nije moglo da ispuni ovaj kriterijum radi produžetka vozačke dozvole.

Gospodine Kladar da li je moguće da pored plate direktora Doma zdravlja primate i platu ginekologa a da pri tome kao ginekolog skoro i ne radite ? Verujemo da vam je poznato da je tako nešto protivzakonito. Bilo bi vrlo korisno da odgovorite građanima Srbobrana da li je moguće da kao direktor ustanove sami sebi potpisujete povećanje mesečne plate za 10 % kao nadoknadu za rad sa KOVID pacijentima, a što po našim saznanjima vi sa takvim pacijentima nemate skoro nikakve kontakte ? Imamo saznanja da je ne mali broj vozila Doma zdravlja van funkcije što svakako smanjuje mobilnost hitne službe kao i ostalih službi što i jeste jedna od pritužbi na rad vaše ustanove. Postalo je normalno da u moru kritika koje vam građani upućuju a ovaj sajt prenosi, jesu i kritike koje se upućuju vama a u vezi vašeg stranačkog kolege lekara u penziji Ilije Gazepovog. Ilija Gazepov kao penzioner radi i kao plaćeni funkcioner od strane opštine - član opštinskog veća. Ali to nije sve. Gospodine Kladar da li je tačno da Gazepov radi i treći posao, da radi kao lekar u vašem Domu zdravlja iako je u penziji i to na tuđe ime lekara (ime lekara poznato redakciji) - šifra lekara ? Ako je to gospodine Kladar tačno vi ste u ozbiljnom prekršaju jer ste dozvolili čoveku u penziji da pristupi podacima pacijenata, a drugi opasan momenat u ovom slučaju proizilazi iz pitanja - ko u slučaju greške nad pacijentom ima odgovornost, da li Gazepov ili lekar na čije se ime ulogovao ?Ilija Gazepov dr Vlasimir Kladar

Predsedniče opštine Radivoje Debeljački, da li smatrate da je kucnuo zadnji čas za smenu direktora u srbobranskom Domu zdravlja ? Umirite pod hitno zabrinutost građana Srbobrana koju je izazvao svojim radom i  ponašanjem Vlastimir Kladar. Po mišljenju mnogih rad dr Kladara je neophodno što pre sprečiti, prekinuti sa njim svaku dalju saradnju i na njegovo mesto postaviti lekara iz kolektiva, po mogućstvu iz Srbobrana, koji bi znao na pravi način prepoznati probleme naših građana. Dom zdravlja je spao na najniže grane od njegovog osnivanja do danas a to je predsedniče Radivoje Debeljački direktno vaša odgovornost i sramota. Ako za takve korenite promene nemate kuraži i hrabrosti građani smatraju da je i visoko moralan čin PODNETI OSTAVKU. 

    Ž.B. "Bezcenzure.info"

   

Please publish modules in offcanvas position.