"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Bez pravog naslova...

Bez pravog naslova...

/ četvrtak, 19 jul 2018 09:51

                                                   Nicija : Bez pravog naslova ...                                                                                                                                                                                                                                                                             

Davne 1970 godine na dan 12 jula istekla je stogodišnja kazna odnosno zabrana obeležavanja Slave crkvenoj opštini Srbobran.Ova zabrana bila je kazna za to što je na sam dan Slave ubijem čovek u Porti crkve u Srbobranu.

1970 godine bilo je vreme kad religija i nije bila na ceni pa je troškove organizacije Slave snosila sama crkvena opština.Tako su tezge i ostali prateći sadržaji bili smešteni u Porti.

Sve to je funkcionisalo kako tako do momenta tako željno očekivinih demokratskih promena koje su između ostalog donele i slobodu ispoljavanja verskih osećanja koja su do tada bila zabranjena odnosno nepopularna.

Ta sloboda iznedrila je masu novokomponovanih vernika od kojih mnogi nisu bili baš načisto sa Očenašem a i 10 zapovesti im baš i nisu nešto odgovarale.

Počela je masovna izgradnja crkava pa je izgled i veličina crkve bila pandam veličini greha dotičnog donatora.

U sve ovo uključile su se i lokalne samouprave koje su svoje finansiranje crkve i njenih sadržaja podveli pod izraz pokroviteljstva.Pokroviteljstvo je bilo u stopostotnom iznosu jer su crkvene opštine tretirane kao siromašne i kao neko kome treba pomoć i podrška.

Protokom vremena obeležavanje dana Sveca zaštitnika poprimilo je obeležje “hleba i igara” da bi se skrenula pažnja sa sve lošijeg standarda i sve većeg problema običnog malog čoveka.

Sve ovo iznedrilo jei nekoliko  pitanja o finansiranju ovakvih i sličnih sadržaja:

-ako je ovo proslava dana sveca zaštitnika pravoslavnih vernika zašto i građani opštine Srbobran drugih veroispovesti  (katolici,muslimani,jevreji kao i oni koji nisu vernici ni jedne religije) a koji takođe pune budžet naše opštine moraju istu da finansiraju.Napominjem da ovo nije dan obeležavanja opštine odnosno njenog formiranja nego je to isključivo verski praznik.

-ako je pravoslavnoj crkvi(ne samo u Srbobranu) vraćeno na stotinu i na hiljadu hektara zemlje i mnogobrojni  kvadrati  zgrada i lokala zašto pravoslavna crkva ne počne da finasira obeležavanje svojih praznika.

Takođe je poznato da Pravoslavna crkva u Srbiji ne plaća niti je plaćala porez državi a gradjani su svakodnevno svedoci  veliki plaćanja za usluge iste (ne znaš šta je više isplativo..da te krste,venčaju  ili da te sahrane)

Takođe nema podataka o tome da li je crkva učesnik u humanitarnim aktivnostima (fondacije i sl),lečenje dece,zbrinjavanje napuštene dece I omladine,sigurne kuće…

Stiče se utisak da ni ne postoji želja da se verske zajednice obavežu na finansiranje svojih aktivnosti I praznika jer je očigledno da garnituri koja je na vlasti odgovara da i na ovaj način skuplja glasove za nadolazeće izbore pa se svake godine izmišljaju neki novi sadržaji kako bi ih publika (glasači) što duže pamtila sa ubeđenjem kako je sve divno i krasno i kako smo mi bogata opština koja može sebi da priušti višednevnu feštu.

Tako da ćemo ove godine Petrov dan obeležavati od 11 do 15 jula kao bi smo svečano obeležili i izbore za Savete Mesnih zajednica koji se eto baš slučajno održavaju 15.jula i gde će utisci o dobrom životu i zlatnom dobu doprineti da svi kandidati SNS budu izabrani…pa da nam krene.

Please publish modules in offcanvas position.