"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI PLAĆA

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI PLAĆA

/ sreda, 23 maj 2018 18:37

Miloje Đak: KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI PLAĆA
Državna revizorska institucija Republike Srbije uradila je: „IZVEŠTAJ O REVIZIJI KONSOLIDOVANIH IZVEŠTAJA ZAVRŠNOG RAČUNA BUDŽETA I PRAVILNOSTI POSLOVANJA U OPŠTINI SRBOBRAN ZA 2015. GODINU“, koji je naravno dostavljen i nadležnim organima opštine. Pošto ovaj izveštaj (koji se inače uspešno sakrivao od javnosti) sadrži sve aspekte (definisane u naslovu), u njemu se na stranama 150 i 151 nalazi i sledeće:
„Opština Srbobran je podnela tužbu 30.09.2015. godine protiv „Radio Srbobrana doo za informisanje Srbobran“ (u daljem tekstu: „Radio Srbobran“) radi naplate zakupnine za korišćenje poslovnog prostora u iznosu 3.500.000 dinara. Postupak se vodi pred Opštinskim sudom u Vrbasu br. П1124/15 . „Radio Srbobran“ je podneo tužbu protiv Opštine Srbobran i Republike Srbije radi utvrđivanja prava vlasništva na poslovnim prostorijama u ulici Filipa Višnjića br. 1 u Srbobranu.Tužbeni zahtev tužioca „Radio Srbobran“ je odbijen presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, sudska jedinica u Srbobranu br.VIIC2П730/11 koja je potvrđena presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Rж 2707/12. (podvukao autor). Na osnovu postojanja pravosnažne i izvršne presude Opština Srbobran je podigla tužbu radi iseljenja i isplate, a vrednost spora je označena po pretpostavljenoj ceni zakupa poslovnog prostora kojim raspolaže Opština Srbobran. Prvostepeni postupak je u toku, određeno je veštačenje veštaka ekonomsko-finansijske struke radi utvrđivanja vrednosti visine zakupa, a ročište je zakazano za 10.11.2016. godine“.
Bez obzira na konačnu presudu tj. na sumu koju je treba utvrditi veštak ovde je bitno napomenuti sledeće činjenice:
1. Legitimni organi (na čelu sa predsednikom) Opštine Srbobran bili su upoznati sa svim aspektima ovog sudskog spora, a posebno sa činjenicom da je „Radio Srbobran“ TUŽIO Opštinu Srbobran i Republiku Srbiju, što bi trebalo da znači da se tužilac arogantno pokušao izdignuti iznad institucija Opštine Srbobran.
2. Stručne službe opštine svakako su trebale znati da je „Radio Srbobran“ ustvari tzv. „društvo – čovek“, tj. da kod Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i u Agenciji za privredne registre (APR) figuriše samo jedno ime: IVICA ŠMIT.
3. Ovde još treba istaći da je Ivica Šmit „ugledni“ član SNS u Srbobranu i da je vodio (ili još uvek vodi) Odbor (ili kako se već naziva) za informisanje ove stranke u Srbobranu.
Možda će se nekom ovaj uvod učini suvišnim, ali je bio neophodan kako bi se opisao dalji tok događaja i prikazalo kakav je odnos imala opštinska vlast kada je u pitanju Ivica Šmit. Ali pođimo redom:
1. U Službenom listu Opštine Srbobran (u daljem tekstu: SLOS) broj: 2008/1 od 31.12.2007 god. objavljena je: “ODLUKA O BRISANJU JP ZA INFORMISANJE RADIO SRBOBRAN IZ REGISTRA BUDŽETSKIH KORISNIKA” (obrazloženje: “statusna promena kod korisnika”). Nakon ove odluke u raspoloživim SLOS ne postoje nikakvi tragovi finansijskih transakcija između Opštine Srbobran i Ivice Šmita, sve do 2016 godine. (o ovom periodu biće više reči u jednom od budućih tekstova).
2. Nakon pokrenute tužbe, u SLOS br. 20 od 22.12.2016 god. objavljena je Odluka o budžetu Opštine Srbobran za 2017 god. U članu 9. (deo koji se odnosi na Skupštinu opštine), pod stavkom 5. stoji “Prenosi sednica Skupštine opštine” za šta je predviđeno 1.224.000 dinara. Petim rebalansom budžeta za 2017 god. (?!) ova stavka uvećana je 1.744.000 dinara (SLOS br. 27 od 21.12.2017 god.).
3. Rešenjem o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017 godini (br. 06-35-4/2017-II od 03.04.2017 god.) Radio Srbobran doo za informisanje Srbobran (čitaj: Ivica Šmit) dobio je po 350.000 dinara za “Nedeljnu kroniku” i “Hroniku srbobranske opštine”, znači ukupno 700.000 dinara.
4. Nakon pravosnažne presude kojom je Ivica Šmit dužan da isplati Opštini Srbobran 3.648.000 dinara, Rešenjem o raspodeli finansijskih sredstava za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018 godini (Odluka br. 64-4-8/2018-II) dodeljuje se Sineti Šmit PR (Šmit, zvuči poznato) 1.500.000 dinara za “Hroniku srbobranske opštine”.
Znači, nakon pokretanja sudskog spora zbog uzurpacije poslovnog prostora i nekoliko presuda, Ivici Šmitu je opštinska vlast na čelu sa Predsednikom opštine Radivoje Paroškim isplatila 2.444.000 dinara, a nakon izvršne presude još 1.500.000 dinara, što ukupno čini 3.944.000 dinara.
Šta reći nakon ovih podataka o upravljanju sredstvima stanovnika Srbobrana? Logično je da najveću odgovornost za ove skandalozne odluke snosi prvi čovek opštine Radivoje Paroški, pa se opravdano otvara pitanje razloga za ovakvo ponašanje. Da li je u pitanju stranačka disciplina zbog koje je pogodovano Ivici Šmitu, nepoznavanje činjenica o sukobu interesa, nepoznavanju važećih zakona i propisa, već poznata bahatost i osionost opštinskih lidera, neadekvatan rad delegata Skupštine opštine, itd.)? Čak i ako bi naši svemogući pravnici dokazali da je sve urađeno po zakonu, postoji moralna obaveza da se ne sarađuje sa čovekom koji je tužio opštinu i državu sa ciljem da se nezakonito domogne vrednog poslovnog prostora.
Ili je sve jednostavnije, možda opštinska vlast želi da što duže zadrži ovaj “medijski mrak” koji se već dugo nadvio nad Opštinom Srbobran, a većeg stručnjaka za to od Ivice Šmita je teško naći.

Please publish modules in offcanvas position.