"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Kultura više ne stanuje ovde

Kultura više ne stanuje ovde

/ subota, 04 novembar 2023 06:33

Tvorac biste Momčila Tapavice izbačen iz Doma kulture. Akademski umetnik, naš sugrađanin Dragan Šijački, nakon četrdeset godina likovnog stvaralaštva zamislio je da svoju karijeru kruniše postavkom svojih slika u Domu kulture svoje opštine Srbobran. Nije ni slutio da će mu to biti najveći problem kao i stres u profesionalnoj karijeri. Preko četrdeset samostalnih izložbi je do sada imao Dragan Šijački, što u Srbiji tako i u inostranstvu. Došao je na red i Srbobran. Po rerčima gospodina Šijačkog razgovori i pregovori oko postavke izložbe sa direktorom Doma kulture u Srbobranu gospodinom Dejanom Korcebom trajali su više meseci da bi se konačno pronašao zajednički termin za predstavljanje umetnikovih dela u ovoj ustanovi. 

- Gospodine Šijački kao umetnik iz ove sredine bili ste spremni da doživite nešto lepo a zapravo gore nije moglo ispasti.Kakve ste to trenutke preživeli u svojoj opštini Srbobran i o čemu se radi?

Prvi problemi su nastali 23.10.2023. godine prilikom same postavke izložbe gde smo već tada naišli na tihi bojkot domaćina na način da niko od zaposlenih nije bio raspoložen da nam pomogne u postavljanju slika. Nismo dobili ni "dobar dan" a kamoli čekić ili ljudsku pomoć, dok smo merdevine tek kasnije dobili. Već u startu zatečeni sve ovo je ličilo na svašta. Uz pomoć moje drugarice a ujedno i koleginice iz Srbobrana koja je završila srednju umetničku školu a do sada je organizovala više sličnih izložbi pristupili smo postavljanju izložbe. Na njenu intervenciju upućenu domaćinu rečima "Kako vas nije sramota da ljude kafom ne ponudite", nastupio je politički problem iako sam nestranačka ličnost. Od tada nastaje totalan bojkot. Sutradan 24.10.2023. sat vremena pre otvaranja izložbe dobijam poziv od direktora Doma kulture Dejana Korcebe te mi saopštava kako je moje ponašanje za njih neprihvatljivo kao i što se komentariše na društvenim mrežama i da on procenjuje da će na izložbi biti održan politički miting i da će izložbu ON zatvoriti. Na to sam mu odgovorio da će izložba biti održana pa makar ispred kapije Doma jer sam ja prijatelje pozvao na otvaranje pa ću ih ispred kapije i dočekati. Rekao sam mu da ako se već boji mitinga i revolucije tu mu je blizu policija i lako po pozivu mogu doći da te "revolucionare" koji dolaze na izložbu slika rasture. Zaista smešno. 

Izložbu sam ipak otvorio kako sam i rešio uz sve moguće rizike. Za divno čudo bio je i gospodin Korceba, čak se i šturo obratio okupljenima. Bio sam primoran da mnogim zvanicama otkažem poziv na izložbu jer prosto nisam znao kako će sve ovo ispasti tako da je poseta mogla biti daleko veća. Izložba pod naslovom "RE-VIZIJA" je trebalo da traje do 7.11.2023.godine ali usledio je ponovni poziv gospodina Korcebe 1.11.2023. gde mi je naredio da izložba mora biti uklonjena "pod hitno". Na moje pitanje - zašto ? Rekao je "imamo drugi program na repertoaru". Skrenuo sam mu pažnju da ako je to bilo kakav program dramski,muzički,recitatorski... kako mogu da smetaju moje slike na zidu, naprotiv, mogu biti samo ukras priredbe. Nije imao kud te se na posletku dosetio da kaže kako i oni imaju izložbu. Na moje pitanje a ko su ti "oni" - nisam dobio odgovor. Rekao sam mu da je direktno dobio partijsku direktivu da me skine sa repertoara i da nema smisla da me dalje gleda u oči i izmišlja razloge. Ja taj dan slike nisam uklonio da bi 3.11. 2023.godine dobio usmeni nalog da ako slike ne uklonim do 10 časova oni će ih ukloniti sami. Dok sam svoje slike sam to pre podne čuvao ujedno sam morao organizovati i njihovo iseljenje iz Doma kulture da bi u tom trenutku na lice mesta pristigle TV ekipe N1 i nova S, kako bi sve ovo zabeležili. Međutim istog trenutka kapije Doma bivaju zaključane tako da moje slike ostaju u Domu a ja ostajem na ulici. Dok sam na ulici sa TV ekipama i dok su vrata Doma zaključana pristižu i deca iz osnovnih škola sa učiteljicom na izložbu, ali i oni ostaju na ulici. Kada su se svi razišli osim mene otključali su vrata kako bih mogao nastaviti sa poslom.

- Da li se sve ovo može dovesti u vezu sa politikom iako je o kulturi reč ?

Na posletku cele priče smatram da je politika iza svega ovoga jer ja vučem posledice od pre dvadeset i tri godine još iz vremena vlasti Slobodana Miloševića, jer sam u to vreme preživeo fizičku torturu od onog režima a ovo danas vidim kao nastavak starog. Nešto slično mi je rekao i sam Dejan Korceba da su oni pregledali moja pisanja kao i prepiske i komentare mojih prijatelja na društvenim mrežama, i da sam ja okružen sa jako sumnjivim likovima i da je to nedopustivo za jedan Dom kulture. Ovako nešto nisam doživeo, a doživeo sam da je u Parizu na moju izložbu došao tadašnji ambasador Srbije u Francuskoj, da me pozdravi. 

- Da li smatrate da je ova izložba vaš lični neuspeh ? 

Ne, naprotiv. Ovo je moj uspeh jer je ovo potvrda onog što ja i mislim a to je da ova vlast kulturu smatra problematičnom. Ovo je njihov neuspeh jer su oni mogli moju izložbu iskoristiti kao njihov uspeh i iskoristiti je u njihove svrhe bez mog odobrenja. Može im se. Poručio bih građanima Srbobrana kao i umetničkim stvaraocima nešto slično kao što je poručila i ona mis Amerike, a to je da delfini budu živi i zdravi, a i da ovaj narod dođe pameti.

Posle reči Dragana Šijačkog šta na kraju reći ? Srbobran je ponovo dospeo u žižu javnosti. Ponovo ga uplašeni partijski nameštenici brukaju postupajući ne sa poštovanjem, kako bi morali nego sa jednom jedinom mišlju - kako da se ne zamere onima iznad sebe. Sećate se verovatno da je u januaru 2021.godine novinarskoj ekipi N1 zabranjen ulaz u srbobransku crkvu jer je postojao strah da bi ti prokleti radoznali novinari mogli prisutnima postaviti kakvo neugodno pitanje. Izgovor za prevremeno otkazivanje gostoprimstva uglednom slikaru su bili, zamislite, komentari na njegovom Fejsbuk nalogu i strah da bi se na otvaranju izložbe moglo reći nešto što neće biti po volji partiji !!! Zamišljam u ekran zagledane botove kojima naš grad nažalost ne oskudeva kako prate postove slikara i kako prijavljuju da je on antidržavni element ! Naravno kad je krenula matrica ponašanja koja nalikuje slonovima u staklarskoj radnji ista se nastavlja do groteske. Šijački im je izgleda smetao do te mere da su pokušali da ga ponize. Samo, čini se da su se namerili na pogrešnog, osobu koja je po svaku cenu rešila da brani svoj umetnički i ljudski integritet. Groterska se nastavila i kad su stigle novinarske ekipe. Šijački je dao izjavu. Ne mora ona biti lepa, ne mora biti blaga, umetnik je razume se, BRANIO SVOJE DELO. U reportaži se vidi da je novinarka pokušala da posle izjave ogorčenog slikara dobije reakciju direktora Doma kulture a on se kao uplašeno dete zaključao u kancelariju, zaključao ulaznu kapiju i verovatno bi se zaključao u sopstvenu fioku od stola da je mogao. Vreme prolazi u nastojanjima da se dobiju instrukcije od nadređenog koji onda poziva svog nadrđenog koji opet poziva svog nadređenog i tako u beskraj. Ili bolje reći dovraga gde smo izvesno stigli.

Pred Domom kulture u Srbobranu je za koji dan velika književna manifestacija "Lenkin prsten" ( koju opštinsko rukovodstvo svojata i sebe hvali kao da su je sami smislili ). Možda da razmisle da ustanove i neku "Lazinu brnjicu", koja bi se davala umetnicima kada se volšebno pokaže da su nepodobni, a svi znamo da je Fejsbuk najbolje mesto za to. Najbolje mesto da se vidi koliko se umetnik u Srbobranu poštuje izgleda da će postati poseta Domu kulture. Pod uslovom da nije zaključan.  

    Ž.B. "Bezcenzure.info"

 

 

Please publish modules in offcanvas position.