"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Kazna za direktoricu vrtića

Kazna za direktoricu vrtića

/ sreda, 31 mart 2021 16:31

Zoran Grujić 77 dana bez prava na rad ! "Bezcenzure.info" je svoje čitaoce, u više navrata obaveštavao o vrlo čudnim radnjama u Predškolskoj ustanovi "Radost" u Srbobranu. Na ove informacije izostala je reakcija osnivača Ustanove, Skupštine opštine Srbobran, kao i različitih inspekcijskih službi, koje bi trebalo da štite građane, zaposlene i korisnike usluga od protivzakonitog postupanja zaposlenih u ovoj Ustanovi kao i od njihovog rukovodećeg i upravljačkog kadra.

Da neće baš svi okrenuti glavu od nezakonitih postupaka rukovodstva ove Ustanove, pokazali su jedan inspektor rada iz Novog Sada i sudinica prekršajnog suda u Bečeju, odeljenja u Srbobranu. Naime, naš sugrađanin Zoran Grujić, koji je po našem mišljenju zbog svog političkog delovanja dobio otkaz u ovoj Ustanovi, od "proverenog naprednjačkog kadra", i uzgred rečeno po nama u jednom montiranom političko - disciplinskom postupku, kome je radni odnos kod poslodavca prestao 21. avgusta 2020. godine. U tom slučaju Grujić je morao biti, po zakonu, odjavljen u roku od tri (3) dana sa socijalnog osiguranja, međutim on je ODJAVLJEN VEROVALI ILI NE TEK 06. NOVEMBRA 2020. Dakle posle 77 (sedamdesetsedam) dana, i to na Grujićevo pismeno insistiranje za šta ovaj portal poseduje dokaze. Po nama je ovo primer još jedne naprednjačke bahatosti kao i svesno otežavanje života političkim neistomišljenicima... (Zoran Grujić)

Kašnjenjem neodgovornih u postupku Grujićeve odjave dotični nije mogao da ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo na rad, nije mogao da se prijavi na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, i eventualno da se ponovo zaposli. Grujić je ove nepravilnosti prijavio Inspekciji rada u Novom Sadu. Inspektor rada je potvrdio navode Grujića da se ovde radi o nezakonitom postupanju Predškolske ustanove "Radost" iz Srbobrana, i odgovornog lica direktorke ove Ustanove - Biljane Bajić. Inspektor podnosi prekršajnu prijavu sudu Bečej, odeljenju u Srbobranu, a ovaj Sud je Ustanovu i Bajićevu proglasio krivim i kaznio ih sa pet odnosno pedeset hiljada dinara... (Biljana Bajić)

Iz naših izvora saznajemo da je naneta finasijska šteta ovoj ustanovi daleko veća od gore pomenute, jer je advokat Ustanove, prema advokatskoj tarifi naplatio i svoj podnesak na postupanje Suda kao i svoje prisustvo na ročištu. Po našem saznanju ova neodgovorna avantura rukovodstva Predškolske ustanove iz naše opštine, koštala je poreske obveznike oko sto hiljada dinara - za sada. Kažemo "ZA SADA", jer koliko saznajemo ova situacija oko kažnjavanja dečijeg vrtića zbog nezakonitog postupanja se tek zahuktava. 

Grujić je i direktorki Ustanove i Upravnom odboru Vrtića ukazao na kontinuirano nezakonito postupanje. Naime, direktor je o ovom kažnjavanju morao upoznati Upravni odbor Ustanove a isti je prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja morao pokrenuti postupak za opoziv direktora ove Ustanove, što po našim saznanjima nije učinjeno. Sada je na potezu opštinski prosvetni inspektor koji po nekad (sve zavisi od situacije) bude i rođena sestra direktortke vrtića Biljane Bajić. Da li će isti zažmuriti, i rizikovati da se protiv njega podnese krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja ? "Bezcenzure.info" saznaje da se ovih dana očekuje krivična prijava i protiv predsednice Upravnog odbora ove Ustanove. U svakom slučaju ovaj portal će blagovremeno obaveštavati zainteresovanu javnost o epilogu ovog zanimljivog, ali u svakom slučaju štetnog, događaja.

Da napomenemo, da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (u članu 128. stav 7. tačka 16) veoma decidan: ministar razrešava direktora Ustanove ako je utvrđeno da "je odgovoran za prekršaj iz ovog ili drugog zakona, privredni prestup ili krivično delo u vršenju dužnosti, kao i drugim slučajevima, u skladu sa zakonom".

      Ž.B. "Bezcenzure.info"

Please publish modules in offcanvas position.