"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

Kvasac i helikopter

Kvasac i helikopter

/ četvrtak, 02 april 2020 15:31

"BITKA ZA BAKE I DEKE"... i napravi nam čovek, od života, novu epopeju ! U policijskom času imam priliku da sagledam genezu svoga mentalnog sazrevanja koja po meni započinje od perioda kada su mi deca bila mala, tek prohodala, a stalno se motala oko šporeta. Upozorenja nisu pomogla sve do jedne neprilike kada se dete opeklo na vrelu ringlu od šporeta. Posle toga nije joj na pamet palo da prilazi šporetu, a godinama nakon toga nije htela da uđe u kuhinju, zaobilazila je u širokom luku. Tako je kuhinja u tom malom stanu postala, igrom nesrećnih okolnost,i prostor u kojem sam imao neki svoj mir, od dečijih pitanja "a zašto" i "što". Kao što je vrela ringla bila nauk za dete, tako se i potajno nadam da će Korona biti nauk za čovečanstvo. Na izgled, velika nesreća i šteta, ali i velik nauk i opomena.  Za čovečanstvo ne znam šta će biti presudno, ali znam da će za nas biti presudno to ko će se ovom napaćenom narodu obratiti kada pandemija prođe i kada se sve završi ? Trka "ko će se prvi obratiti" biće bezpoštedna i vrlo "neizvesna", mnogi koji se budu trkali koristiće se kvarnim i bezpoštednim sredstvima, samo da prvi dođu do mikrofona. Ne znam zašto, ali sam ubeđen da će u toj trci zaboraviti na sve, pa možda da se i zahvale glavnim borcima i junacima za vreme pandemije, a to su medicinski radnici. Pravi junaci u belim mantilima će biti toliko umorni i iscrpljeni da će jedva čekati da se domognu mira i tišine, te će navedeni iskoristiti priliku da dođu u prvi plan i tako pokušati da nastave svoje podle plesove.

Ako se prvi obrati političar ...  ... to neće biti dobro, to će biti nastavak onoga gde smo stali i dobrom se neću nadati. Bojim se da će me "neko" ponovo "pujdati" (ili pujkati) na Albance, Bošnjake i stalnu "opasnost", Hrvate. Nikada ne smemo zaboraviti bombardovanje i "Oluju". Neki kažu "svi su protiv nas". Ne znam zašto, možda grešim, ali mi je neshvatljivo da mi tako dobri imamo toliko neprijatelja, a ponajviše iz okruženja. Našem političaru bliski će biti razni ekonomski analitičari, raznorazni Megatrend menadžeri koji će u svojim tesnim sakoima, špicastim cipelama i pantalonama sa okesanim zadnjicama, na dopadljiv način objasniti kako ćemo najlakše nadoknaditi malu štetu koju smo pretrpeli, jer smo "nebeski narod" sa najjačim genotipom. E takvom "nebeskom" narodu po onom "već viđenom" sledi stezanje kaiša, smanjenje plata, duže radno vreme,... i sve to zbog (kako on kaže) rata u kom ništa nije porušeno, ništa ne nedostaje i sve funkcioniše A MI SMO I OVOG PUTA POBEDILI...  Problem ipak postoji ! Pojavio se nekakav manjak u džepovima pojedinaca. Opadajuća kriva na dijagramima finansijskog izveštaja, ovi sa okesanim pantalonama i tesnim sakoima, nama i njima objašnjavaju da je to bio rat i to onaj najkrvaviji. Rat je opustošio novčanike, uskratio nekakve bonuse, stopirao planirani rast, jednostavno je u pitanje došao profit koji ne razume ljudsku potrebu za održavanjem osnovnih životnih funkcija. Profit je za ovu skupinu sve, to im je život i smisao života i sve je dozvoljeno. Tu nema ni pravde, ni poštenja, morala, a sramote ponajmanje. 

Sledećih kojih se pribojavam i od kojih strepim da će uzeti mikrofon nakon svega su popovi. Siguran sam da imaju neke planove. Kako god da se ovo završi uvek je "Božija volja". Oni su doduše najbezopasniji, jer lako opstaju bez podrške. U momentu kada se pronađe vakcina, većina iz "stada" će strpljivo stati u red sa zavrnutim rukavom i tako sad sigurni u svoje zdravlje neće više imati razloga da ih podrži. Da je pojedinac iz svega nešto shvatio, a čovečanstvo sazrelo za suštinske promene i izgradnju nekog humanijeg sistema, uveriću se ako se posle pandemije javnosti prvi obrate pedagozi, psiholozi, filozofi i socijolozi. Siguran sam da njihovo vreme dolazi i da oni imaju odgovore na mnoga pitanja. U vladavini predhodno navedenih (onih od kojih strepim) ovi jadničci su važili za nesposobne zbog svojih skromnih primanja, ali i zbog nepoznavanja postojanja bonusa i bilo kakvih nagrada. Produhovljeni, uzvišenog ponašanja i duboke misli, svako od njih će se zapitati šta se desilo da smo do skora decu lečili SMS porukama i dobrovoljnim prilozima, a sada odjednom bijemo bespoštednu bitku za bake i deke. U svakom slučaju, da se razumemo, ova akcija je za svaku pohvalu. Koliko sutra sam i sam deka, ali kako je moguće da država do juče nešto nije mogla, a danas može sve ? To što će deliti "novac iz helikoptera" (kaže predsednik), to je u redu, ali ... da je bar malo više kvasca !?  Da li je došlo vreme da država svakom pojedincu garantuje zadovoljenje osnovnih potreba kao i nepovredivost doma svoga ? Da li je došlo vreme da nauka i obrazovanje budu vodilje društva, a ne diplome falsifikatora i partijskih žbirova ? Mnogo ima pitanja, čak i previše. Sva ta pitanja su proistekla iz novonastalog viška vremena, u policijskom času. 

Hoćemo li izabrati vrelu ringlu kao sredstvo pomoću kojeg ćemo doći do mira i spokoja, ili ćemo nastaviti besmislenu trku koju nam nameće sloj ljudi koji uz pomoć demagogije i laži već decenijama vlada našim životima. Na nama je da izaberemo. Lično, umoran sam od trke jer sam kroz sve ove godine učestvujući u njoj osetio da je ona nefer. Dok sam trčao gađali su me vojnim pozivima, hiperinflacijom, pokrale me banke, gasili mi struju, uskraćivali gorivo, radio bez plate, terali da trčim pod bombama ... sad je Korona, a duvaju u mene dok potpisujem za njih. Trka nije fer, jer sam osuđen na poraz. Treba nam malo mira i spokoja, i zato se uzdam u psihologe, pedagoge, sociologe i filozofe. Iskustvo mi govori DA ĆU IZDRŽATI !

                        

                     "Bezcenzure.info"

      

  

 

 

 

 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.