"Ovaj sajt je rezultat sistema i vremena u kome živimo, kao i potrebe građana za informisanjem" - BEZ CENZURE

(Ne) zakonite radnje u predškolskoj ustanovi ?

(Ne) zakonite radnje u predškolskoj ustanovi ?

/ utorak, 04 februar 2020 14:33

Bliže se izbori na svim nivoima pa je stoga srbobranski SNS "ubacio u petu brzinu". Smišljeno i planski, ali po drugima opet vrlo prljavo i podmuklo, uz veoma "mlitavu" pravnu argumentaciju ( a baš pojačani sa kadrovima iz Vrbasa ) i sve to preko svojih partijskih i dopartijskih aparatčika, naprednjaci su krenuli u akciju. Prema saznanjima do kojih je došao "Bezcenzure.info", krajem prošle godine, naprednjaci su pokušali da preko već poznatog Todora Šimprage i njegove u "ovom slučaju" koleginice (dopartijskog aparatčika i "Trojanca" iz redova koalicionih partnera SNS), da se reše direktorke, sekretara i šefa računovodstva u Predškolskoj ustanovi "Radost" Srbobran. U svojim namerama su delimično i uspeli jer računovođa ove ustanove je dala OTKAZ ("nemojte mi produžavati ugovor") iz razloga što nije mogla da izdrži stres izazvan kako saznajemo verbalnim napadom Šimprage i njegove najvernije saradnice "Trojanca", iz redova zaposlenih. Sekretar ove Ustanove je još uvek radnik vrtića ali saznajemo da mu se sprema svilen gajtan, da mu je zdravlje narušeno a time je i budućnost njegove porodice dovedeno u pitanje. 

Ova situacija je bila povod, kako saznajemo, da se sekretar predškolske Ustanove Zoran Grujić, obrati pismom predsedniku opštine Radivoju Paroškom. Redakcija "Bezcenzure.info" se nada da će doći u posed ovog pisma za koje upućeni kažu da je veoma zanimljivo, i njegov sadržaj objaviti na ovom portalu.

Po upražnjenom mestu računovođe vrtića SNS kreće da grabi ovo radno mesto radi zapošljavanja svojih zaslužnih članova ali NE iz Srbobrana, nego kao i obično iz Vrbasa jer po rečima predsednika Paroškog "Srbobran nema kvalitetne kadrove". Iz neproverenih izvora saznajemo da je prećeno direktorki ove Ustanove da će biti smenjena, da će ostati bez posla i da mogu "da joj napakuju svašta", da bi je na taj način primorali da kao direktorka zasnuje radni odnos sa gospođom iz Vrbasa. Gospođa iz Vrbasa koja postaje računovođa predškolske Ustanove "Radost" Srbobran je po kvalifikaciji gastronom (narodski rečeno kuvarica) - inače veoma bliska sa sekretarkom SO Srbobran, takođe iz Vrbasa, a koja je zaposlena na mesto Milorada Savkova. Zli jezici tvrde da je Sekretarka SO opet stranački vrlo bliska sa gospodinom poverenikom SNS za Srbobran. Kolika je stručnost i znanje pomenute gospođe priča se po kuloarima opštinske uprave naročito u odeljenju finansija kao i u predškolskoj ustanovi, a koliko čujemo i širom naše opštine. Zaposleni iz opštinske uprave su bili primorani da odu u predškolsku ustanovu i završavaju posao umesto novozaposlene gospođe, koja radi na poziciji računovođe vrtića.  Kako saznajemo iz dobro obaveštenih krugova, pomenuta gospođa nije predala izvršenja budzeta za 2019.godinu na vreme, odnosno do 10. januara i pogrešno je izračunala zarade za decembar mesec (spremačica sa minimalcem dobila 47 hiljada i prijatno se iznenadila) , nije blagovremeno uradila izveštaj sa popisa za 2019., nije uradila registar zaposlenih do 10. januara ...  Spisak je poduži. Uzgred, obrazovanje dotične gospođe glasi: diploma o stečenom višem obrazovanju na studijama u višoj hotelijerskoj školi, na smeru gastronomija, ekonomske struke - stručnog naziva GASTRONOM (stručni naziv sličan i dir. JKP "Graditelj") . U sistematizaciji ustanove stoji da na ovoj poziciji treba da radi:" Za obavljanje poslova radnog mesta šefa računovodstva može se zasnovati radni odnos sa licem koje je steklo obrazovanje iz oblasti ekonomnskih nauka".

 Kada su nadležni primetili sve greške i manjkavosti u radu novog računovođe zaključili su da se radni odnos sa dotičnom gospođom mora raskinuti. Kako "Bezcenzure.info" saznaje tada na scenu stupaju koordinisanom akcijom "dve sestre". Sve naknadne ujdurme u ovom kolektivu su uz blagoslov i podršku predsednika opštine (u narodu zvanog FIKUS - PREDSEDNIK ), sekretarke SO Srbobran i njegove malenkosti poverenika SNS. Takve situacije po prirodi stvari ne mogu da prođu bez kontraverznog Todora Šimprage, da ako treba "nekoga odveze na konsultacije", itd.

Dakle, 30.01.2020.godine, u predškolskoj Ustanovi se pojavljuje prosvetna inspektorka, jedna od pomenute dve sestre (druga je zaposlena u istoj predškolskoj Ustanovi i predsednica je organa upravljanja) . Da li je ovo sukob interesa pokušaćemo da pojasnimo u nastavku teksta. 

Po hitnom postupku sačinjava se nalog za inspekcijski nadzor prosvetnog inspektora u PU "Radost" Srbobran. Tog 30. januara inspektorka je u Ustanovi konstatovala niz "nezakonitosti", a zapisnik o nadzoru je bio gotov već sutradan u ranim prepodnevnim časovima. Pod nečijom urgencijom ekspresno je "formiran" materijal za smenu direktorice predškolske Ustanove koju su planirali, videće se kasnije, za sednicu 31. januara u 17:00 časova. Za smenu su obezbedili većinu od 6 glasova, od kojih su za to bila i dva roditelja kao i dve vaspitačice iz redova zaposlenih, uz napomenu da je jedna od dve zaposlene "sestra" prosvetnog inspektora i predsednica Upravnog odbora. Po našim informacijama saznajemo da je jedan roditelj nezakonito udaljen sa sednice jer je tražio da se ceo tok sastanka snima, što je većina prisutnih to i odbila.  Na sednici, po našim saznanjima, je vođen dupli zapisnik. Jedan je vodio sekretar ove Ustanove dok je drugi zapisnik vodila članica SNS. Po izjavama svedoka, sekretar Ustanove Zoran Grujić se svo vreme sastanka starao o zakonitosti u radu sednice i u pojedinim okolnostima je upozoravao na nepravilnost u radu članova UO, što mu se spočitavalo od strane pojedinih učesnika ovog sastanka, a članova SNS, da im on preti. U toku ovog sastanka predstavnica Saveta roditelja je zatražila obrazloženje za smenu direktorke vrtića, a dogodilo joj se da je kao punopravan član Upravnog odbora predškolske Ustanove "Radost" Srbobran - IZBAČENA SA SEDNICE - BEZ GLASANJA. Po mišljenju nekih od prisutnih, direktorka dečijeg vrtića u Srbobranu će najverovatnije biti smenjena, zbog kako kažu "nepridržavanja mera bezbednosti dece". Koliko je zapravo ova konstatacija istinita i realna utvrdiće opštinska građevinska inspektorka, koja je isti dan došla u radnu posetu dečijem vrtiću. Iz za sada ne proverenih izvora saznajemo da je građevinska inspektorka konstatovala da zgrada vrtića u ulici Jovana Popovića u Srbobranu nije podesna za rad iz razloga bezbednosti dece jer je podkrovlje ovog objekta od drveta, a ne od vatrootpornih materijala. Saznajemo takođe da je direktorka A.Vrsajković, davnih dana upozoravala predsednika opštine (za šta postoje i dokazi) na ovaj problem. Upućeni kažu da je predsednik poslednja dva puta upozoren, polovinom novembra i početkom decembra prošle godine, što u svakom slučaju negira pristrasnu i paušalnu konstataciju o ne brizi direktorke za bezbednost dece. Nije na odmet podsetiti čitaoce da je samo za drvored u centru Srbobrana ova vlast izdvojila 8. miliona dinara, što moramo priznati da je dovoljno za izgradnju čak i nove zgrade dečijeg vrtića. 

Dakle epilog sednice Upravnog odbora, prema našim saznanjima je smena direktorke dečijeg vrtića A. Vrsajković zbog navodno utvrđenih nepravilnosti u radu, zatim pogoršanje zdravstvenog stanja sekretara ove Ustanove gospodina Z. Grujića zbog celokupne stresne situacije kojom je izložen poslednjih par meseci. Kako "Bezcenzure.info" saznaje podnet je i predlog za imenovanje v.d. direktora predškolske Ustanove "Radost" Srbobran. Ime i prezime ove osobe sa sigurnošću još ne možemo istaći, ali zli jezici koji su ovog momenta upućeniji od nas kažu da dotična osoba ne ispunjava zakonske uslove za imenovanje na ovu funkciju.

Da sva ova dešavanja u predškolskoj Ustanovi "Radost" Srbobran prevazilazi kriznu situaciju jednog običnog kolektiva, potvrđuju nam i mišljenja mnogih građana Srbobrana koji smatraju da je ovo u Srbobranu zapravo test za koaliciju SNS - SPS. Obrazloženje ovakvih stavova se nalazi u činjenici da je smenjena direktorka vrtića Aleksandra Vrsajković, kadar i član Socijalističke Partije Srbije koju sa te funkcije smenjuje Srpska Napredna Stranka, a na to mesto imenuju člana SNS kao v.d. direktora u ovom kolektivu. Ništa nije sporno da se direktor jedne ustanove smenjuje, ali je vrlo diskutabilno što se na mesto A.Vrsajković ne imenuje novi direktor iz redova SPS. To mesto po koalicionom dogovoru pripada SPS. Građani Srbobrana novonastalu situaciju na relaciji SNS - SPS vide kao raspad jedne neprincipijelne koalicije sa jedne strane, a sa druge strane oni nešto ostrašćeniji vide kao preuzimanje članstva SPS i duboko zadiranje SNS u infrastrukturno tkivo partije koja je svih ovih godina bila iskreno - verni saradnik partije na vlasti.

Kako vreme dalje odmiče stvari se sve više komplikuju na ovu temu, a "Bezcenzure.info" će svakako i dalje pratiti razvoj dešavanja i o svemu obaveštavati građane naše opštine, a i šire.  

       "Bezcenzure.info" 

Please publish modules in offcanvas position.